25 Mart 2008 00:00

Kulak memesindeki çizgi, kalbin aynası

Kalp rahatsızlığı sonucu ölenlerin yüzde 80’inin kulak memesindeki çizgi, kalp hastalıklarının habercisi

Paylaş

İzmir Kent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, kulak memesindeki yatay derin çizginin kalp ve damar hastalıklarının habercisi olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Şeküri, kulak memesi çizgisinin kalp damar hastalığı belirtilerinden biri olarak kabul görmesiyle ilgili ilk çalışmanın 1973 yılında yapıldığını, bugüne kadar bu konuda 35’e yakın yayın oluşturulduğunu anlattı.
Kulak memesindeki çizginin damar dolaşım yetersizliğinin kronik bir bulgusu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Şeküri, bu çizgiye sahip olanlarda kalp damar hastalığı görülme sıklığının, olmayanlara oranla daha yüksek olduğunu dile getirdi. Kulak memesindeki bu çizginin cilt bulgularından biri olduğunu belirten Şeküri, “Bu çizgiyi görmek için aynaya bakmak yeterli. Bir ya da iki kulak memesinde bu çizgi bulunanlar kalp damar hastalıkları yönünden taranmalı, risk faktörleri açısından da tetkik edilmeli” diye konuştu.
‘İki kulakta da bu çizgi varsa risk yüzde 77’ye çıkıyor’
Kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybedenler üzerinde yapılan otopsi çalışmaları sonucunda ilginç verilere de rastlanıldığını kaydeden Şeküri şöyle konuştu: “Kulak memesindeki yatay derin çizgi kalp damar hastalıklarının habercisi. Kalp rahatsızlığı sonucu ölenlerin yüzde 80’inde bu çizgi saptandı. Kulak memesinin tam ortasında yan devam eden ‘Diagonal’ tarzda dediğimiz bir yarık oluşuyor. Bu yaşlılıkla birlikte olmakla beraber kalp damar hastalığının da önemli belirtisi olabilir. Bu çizgiyi taşıyanlarda kalp damar hastalığı ortaya çıkma riski çok yüksek. İki kulakta da bu çizgi varsa kalp damar hastalığı birlikteliği oranı yüzde 77’ye çıkıyor. Tek kulakta olduğunda bu risk yüzde 30-35’lerde kalıyor.”
Bu çizgiyi taşıyanların kalp damar hastalığı yönünden tetkik edilmeleri gerektiğini belirten Şeküri; “Özellikle risk faktörleri açısından yani hipertansiyon, kolesterol, sigara, şeker ve şişmanlık yönünden tetkik edilmeleri çok isabetli olur. Yapılan çalışmalarda bu çizgi orta ve ileri yaş olgularında çıkıyor, yaş ilerledikçe daha da sık görülüyor, çizgi derinleşiyor. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre daha yüksek. Kadınlarda küpe kullanımından dolayı bu çizginin ayrımı şaşırtabiliyor” şeklinde konuştu. (TOPLUM-YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

Türkiye 5 milyar paket sigara içti

SONRAKİ HABER

KONUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa