25 Mart 2008 00:00

Askerler ölüyor, Bush düşünüyor

Irak işgalinin üzerinden 5 yıl geçerken ölen ABD askerleri 4 bini aştı. Bush ise ölen Amerikan askerlerini “her gün düşündüğünü” söyledi

Paylaş

Irak’ta işgalin başlamasından bu yana geçen beş yılda öldürülen Amerikan askerlerinin sayısı dört bini aştı. Altıncı yılına giren Irak işgalinde ölen Amerikan askerlerinin büyük bölümünü, Başkan George Bush’un 1 Mayıs 2003’te “savaşın sona erdiğini” açıklamasının ardından hayatını kaybedenler oluşturuyor. Bu tarihten sonra ölen askerler, Irak işgalinin başından bu yana ölen askerlerin yüzde 97’sinden fazlasını oluşturuyor. İşgal boyunca yaralanan askerlerin sayısı da 29 bini aşıyor. Bush, işgalin beşinci yıl dönümü nedeniyle yaptığı konuşmada, işgal kararını savunmuş ve “Amerikan askerlerinin zafer kazanacağını” ileri sürmüştü. Bu süre içerisinde hayatını kaybeden Iraklıların sayısının ise 1 milyonu bulabileceği ifade ediliyor.
Bush hergün askerleri düşünüyormuş
Irak’ta ölen ABD askerlerinin sayısının 4 bini bulması üzerine bir açıklama yapan Beyaz Saray basın sekreteri Dana Perino ise, “Bush'un her hayatın değerli olduğuna inandığını ve çatışmalarda hayatını kaybedenleri her gün düşündüğünü” söyledi.
Bush'un verdiği kararın sorumluluğunu taşıdığını kaydeden Perino, Bush'un kurbanların aileleri için de üzüldüğünü ve daima bu kişilerin refahıyla ilgilendiğini iddia etti. Beyaz Saray Sözcüsü, Bush'un, “bir baş komutan için en zor şeyin, genç erkek ve kadınları çatışmaya göndermek olacağını” söylediğini ileri sürdü. “Irak'ın istikrara kavuşturulmasında, geçen yıl güvenlik alanında elde edilen kazanımlar önemli rol oynadı” diyen Perino, Bush'un Amerikan ordusunun gösterdiği “cesur ve onurlu” hizmetleriyle gurur duyduğunu ifade etti.
En fazla kayıp 2007’de
ABD askerlerinin ölümünde en büyük rolün yol kenarlarına yerleştirilen bombalar olduğunu ifade eden icasualties.org isimli internet sitesine göre, ikinci sırayı hafif silahlar alıyor. Diğer nedenler arasında ise helikopter düşmesi, pusu, roket saldırıları ve intihar saldırıları bulunuyor.
Amerikan ordusunun en fazla kayıp verdiği yıl ise 2007. Geçtiğimiz yıl Irak’ta 901 ABD askeri öldü. İşgalin ilk yılı olan 2003’te 486, 2004’te 849, 2005’te 846 ve 2006 yılında 822 ABD askeri hayatını kaybetmişti. Bu yıl ise 96 asker öldü. Bu rakamlara göre Irak’ta her gün ortalama 2 ABD askeri hayatını kaybediyor. Irak’ta ABD askerlerinin yanı sıra 175 İngiliz askerinin ve 133 diğer ülkelere ait askerin öldüğü belirtildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Amerikan halkı da Irak işgaline karşı

SONRAKİ HABER

Soluduğumuz hava ve su sermayeye peşkeş çekilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...