25 Mart 2008 00:00

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney

Amerika Birleşik Devletleri’nin 46. Başkan Yardımcısı olan Dick Cheney, bu görevi 20 Ocak 2001 tarihinden beri sürdürüyor. Irak ve Afganistan işgallerinin mimarı olarak bilinen Cheney, Vietnam Savaşı sırasında askerlik çağında olmasına karşılık askerliğini defalarca erteleterek savaşa katılmadı

Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri’nin 46. Başkan Yardımcısı olan Dick Cheney, bu görevi 20 Ocak 2001 tarihinden beri sürdürüyor. Irak ve Afganistan işgallerinin mimarı olarak bilinen Cheney, Vietnam Savaşı sırasında askerlik çağında olmasına karşılık askerliğini defalarca erteleterek savaşa katılmadı.
Dick Cheney, 1975 yılında Gerald Ford’un başkanlığı sırasında ABD tarihinde başkanın en genç yazı işleri müdürü oldu. 1978 yılında Wyoming eyaletinden Kongre’ye seçildi. 1989’a kadar 5 kez seçimleri kazanarak bu göreve devam etti. Mart 1989-Ocak 1993 tarihleri arasında George H. W. Bush’un savunma bakanlığını yaptı. Panama müdahalesini ve 1. Körfez Savaşı’nı yöneten Cheney, Baba Bush tarafından Başkanlık Madalyası’yla ödüllendirildi. 1995-2000 yılları arasında özel sektöre dönen Dick Cheney, Halliburton firmasının genel müdürlüğünü yaptı.
Başta enerji olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Halliburton firması, Cheney sayesinde gelirlerini önemli miktarda artırdı. Firma hakkındaki yolsuzluk iddiaları ise yine Cheney’nin girişimleri sonucu örtbas edildi. ABD’nin Irak ve Afganistan’da dağıttığı ihalelerde ilk sırayı alan Halliburton, 1990’lardan itibaren ABD ordusunun giriştiği bütün operasyonlarda ordunun yiyecek, giyecek, barınma gibi ihtiyaçlarını karşıladı. Tabii bu “hizmetlerin” karşılığı Halliburton şirketi için milyar dolarlar, Cheney için de milyon dolarlar olarak geri döndü. Sadece Irak’ta 2004-2006 yılları arasında şirketin aldığı ihale miktarının 16 milyar dolara ulaştığı belirtilirken, bu ihalelerin alınmasında Dick Cheney’nin rolü olduğu açıkça ortada. Ayrıca Cheney’nin resmi olarak şirketten ayrıldığı 2000 yılından sonra kendisine ödeme yapılmaya devam edilmesi, Halliburton’la bağlarını kesmediğini gösteriyor.
2000 yılı seçimlerinde George W. Bush’un başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte, Dick Cheney de başkan yardımcısı oldu. Halen bu görevi sürdüren Cheney, ABD tarihindeki en etkili başkan yardımcılarından biri olarak tanınıyor. Kendisine sadık yöneticileri Beyaz Saray’daki kadrolara atayarak bu etkinliğini pekiştiren Cheney, hem iç hem de dış meselelerde “şahin” rolünü üstlenen Yeni Muhafazakarlar’ın eylem adamı olarak ifade ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

DÖNÜŞÜM

SONRAKİ HABER

Amerikan halkı da Irak işgaline karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...