25 Mart 2008 00:00

Newroz saldırılarına protesto günü

Newroz’a tahammülsüzlüğün AKP’nin Kürt politikasını gösterdiğinin vurgulandığı protestolarda, sorumlu devlet yetkililerinin görevden alınması istendi

Paylaş

Van’da dün, on binlerce kişi, Newroz kutlamasında polisin müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Zeki Erinç için kurulan taziye evini ziyaret etti. Ziyarette konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Van halkına bayramın bile çok görüldüğünü belirterek, “Halaylarla Newroz’u kutlamak isteyenlere izin vermeyenler utansın” dedi. DTP Eşbaşkan Yardımcısı Kamuran Yüksek de, hükümetin ve Van Valiliği’nin Van halkının iradesini kırmaya çalıştığını ancak kazananın üç gündür direnen Van halkı olduğunu söyledi. Yüksek, halka çağrıda bulunarak eylemlerini bitirmesini istedi.
Bayramı çok gördüler
DTP Van İl binası önünde toplanan kitle, olayları incelemek üzere kente gelen DTP Eşbaşkanı Emine Ayna’yı karşıladıktan sonra, Erinç için kurulan taziye evine doğru yürüyüşe geçti. Ziyarette konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, “Siz Newroz’unuzu kutlamak isterken, saldırıya uğradınız. Size bayramı bile çok gördüler. Halaylarla Newroz’u kutlamak isteyenlere izin vermeyenler utansın. Ancak kimse bizi kendine benzetemez. Biz Newroz’umuzu istediğimiz gibi kutlayacağız. Burada büyük bir direniş gösterdiniz. Şehit verdiniz yine. Newroz’unuzu kutladınız. Şehitler onurumuzdur ve onurumuza sahip çıkacağız” dedi.
Ayna’dan sonra konuşan DTP Eşbaşkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, Kürt halkının 30 yıldır özgürlük mücadelesi verdiğini belirterek, bundan sonrada mücadelesini sürdüreceğini söyledi. Yüksek, “Sizi selamlıyorum. Hükümet ve Van Valiliği burada halkımızın iradesini kırmaya çalıştı. Ancak burada kazanan üç gündür direnen Van halkı oldu. Kaybeden ise hükümet ve Valilik olmuştur” şeklinde konuştu. Van halkını direnişinden dolayı kutladığını dile getiren Yüksek, daha sonra halka çağrıda bulunarak eylemlerini bitirmesini istedi.
Şırnak’ta da protesto
DTP Şırnak İl Örgütü, yüzlerce kişinin katılımıyla Van, Hakkari ve Yüksekova’da güvenlik güçlerinin kutlanmak istenen Newroz’a müdahale etmesini kınadı.DTP Şırnak İl Örgütü binası önünde düzenlenen basın açıklamasına yüzlerce kişi katıldı. Açıklamayı yapan DTP Merkez İlçe Başkanı Yusuf Uğur, AKP’nin Kürt halkı üzerinde uyguladığı inkar ve imha konseptine karşı “Êdi Bes e” dediklerini söyledi. Uğur, “Ülkenin dört bir yanında Newroz’a tahammül edemeyen zihniyet baskı ve şiddet uygulayarak, insanlarımızı katletmektedir. Van ve Yüksekova’da polisin kurşunlarıyla hayatını kaybeden İkbal Yaşar ve Zeki Erinç yoldaşlarımızı ‘Newroz şehitleri’ olarak hep anacağız” dedi. Basın açıklamasının ardından kitle olayları alkışlarla bir kez daha protesto ederek, “Şehit Namirin”, “Serhat halkı yalnız değildir”, “Botan uyuma onuruna sahip çık” sloganlarını attı.
‘Sorumlular görevden alınmalı’
Malatya DTP İl Örgütü Başkan Yardımcısı Yusuf Tokdemir de, “Newroz bayramı haftasında savaşı tırmandıran, Hakkâri, Siirt, Van valileri ve emniyet amirlerinin görevlerini, suiistimal ettiği, halklar arasında çatışma yaratmaya çalışan, pratiklerini hukuk devleti anlayışıyla mahkûm edilmesi için derhal görevlerinden alınması gerekmektedir” şeklin de konuştu.
‘AKP ikiyüzlü’
Mersin’de de DTP Mersin İl Örgütü binası önünde bir araya gelen DTP, ÖDP, EMEP, SDP, İHD, Akdeniz Göç-Der, Öz-Yurt-Der, MKM-Der, KESK ve DÖKH yönetici ve üyeleri, Van, Hakkari ve Yüksekova İlçesi’ndeki Newroz kutlamalarına yapılan müdahaleleri 5 dakikalık oturma eylemi ile protesto etti. DTP Mersin İl Başkanı Filiz Yılmaz, AKP Hükümeti’nin ikiyüzlü bir politika sergilediğini ve halklar arası çatışma yaratan uygulamalara imza attığına vurgulayarak ölümlerden sorumlu olanların bir an önce yargı önüne çıkarılmasını istedi.(HABER MERKEZİ)

‘AKP’nin Kürt politikası ortaya çıkmıştır’
Van, Hakkari, Siirt ve İzmir’de Newroz Bayramı’nı kutlamak isteyenlere polisin saldırısı sonucu iki kişinin hayatını kaybetmesi Diyarbakırlıları sokağa döktü.
DTP Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Osman Özçelik ve Ayla Akad Ata, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve alt kademe belediye başkanlarının da katıldığı eylemde DTP İl Başkanı Nejdet Atalay, tarihinin en görkemli Newroz’unu kutlayarak, dünyaya isteğini, tercihlerini, tavrını gösteren Diyarbakır’ı hazmedemeyen AKP hükümetinin, bölgenin diğer illerinde halka vahşice saldırdığını söyledi. Bu şiddeti, “Diyarbakır Newrozu’ndan öç almak” olarak değerlendiren Atalay, “Newroz engellenmediğinde hiçbir olay çıkması mümkün değildir. İzin alınan hiçbir yerde sıkıntı yaşanmamıştır. Yaşananlar AKP’nin Kürt politikasını açıkça göstermiştir. Bu şiddeti yaratan devlet yetkililerine hesap sorulması için hükümeti göreve çağırıyoruz” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ALBATROS

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...