25 Mart 2008 00:00
KENTTEN GELEN
Nâzım Hikmet bir şiirinde;
İki şey var ancak ölümle unutulur
Anamızın yüzüyle şehrimizin yüzü der.
Bartın, ilk çağlardan günümüze kadar süzülüp gelen; sular ilahesi, muhteşem akan sudur. Tarihi bir kent olduğu için kimlikli; kültür-sanat etkinliklerini yoğun olarak yaşadığı için de kişilikli bir kenttir.
Bartın, Batı Karadenizde geleceğine umut, yelkenlerine kitap dolduran bir kenttir. Yeşiliyle ve turizmiyle olduğu kadar kültür ve sanat festivalleriyle de iddialı bir kent. Kendisi küçük, ama sosyal, kültürel etkinlikleri ve hareketliliğiyle büyük bir kent.
Ülkemizin pek çok yerinde yapılmayan, Konya, Gaziantep, Adanada 1 kez, Bursada 6 kez yapılabilen, başkent Ankarada bile sürekliliği sağlanamayan TÜYAP kitap fuarlarını düşünürsek; Bartın, İstanbul ve İzmirin ardından düzenli kitap fuarları açmayı başaran 3. kenti Türkiyenin. Bartınlılar için ne büyük bir şeref Tam 11 yıldır Bartın Belediyesi kitap fuarları düzenliyor, Kitapla Aydınlığa sloganı ile. Beş gün süren bu kitaplı günlerde çağdaş Türk edebiyatının seçkin isimlerini, ülkemizin çok değerli bilim, düşün ve yazın insanlarını, sanatçılarını kentlerinde ağırlamaktan, onlarla birlikte olmaktan son derece onur duymuş Bartınlılar. Kitapların ve yazarların dünyasında seyrüsefer yapmaktan büyük keyif almışlar. Tam 178 şair-yazar, sanatçı, bilim insanı zihinlere aydınlık kapılar açmış.
Bartında yıllardır Liseler Arası Tiyatro Festivali düzenleniyor. 4 tane amatör tiyatro topluluğu var bu küçük kentte. 14 yıldır Kültür Müdürlüğü ulusal çapta tiyatro festivali düzenliyor. Bartın Belediyesi yaz aylarında da festivalsiz bırakmıyor Bartınlıları. 25 yıldır Kültür, Turizm ve Çilek Festivali düzenleniyor Bartında. Belgesel film, öykü günleri, Dünya Şiir Günü kutlamaları vs... Hangi birini sayayım?.. Son olarak bu kervana, Köksal Toptan Lisesi, 2 yıldır düzenlediği Edebiyat Günleriyle katıldı; Hayattan, kitaplardan, düşlerden ve birbirimizden eksilmemek, kendimizi çoğaltmak istiyoruz şiarıyla edebiyatı bir şölen haftasına dönüştürdüler adeta. Ülkenin dört bir yanına model olmanın gururunu ve kutlama mesajları almanın haklı onurunu yaşıyorlar.
Edebiyatımızın ulu çınarı Rıfat Ilgaz, Bartın nüfusuna kayıtlıdır. Bartında ailesinin yaşadığı sokağa adı verilmiştir.
Taş plaklar döneminin en güzel şiirlerinden birisini yazan; adı Bu Ne Sevgi Ah, Bu Ne Izdırap sanat müziği parçasıyla anılan Şair Hasan Bayrı, Bartında doğup yaşamıştır. Hatıraları hâlâ sıcaktır.
Yine içinde Bartın geçen; meşhur Nokta Noktam şiirinin şairi Rıza Polat Akkoyunlu, Bartın Ortaokulunda öğretmenlik yapmış, Bartını ve aşkını unutamamıştır.
Cumhuriyetle yaşıt, 84 yıldır dimdik ayakta duran, Türkiyenin en eski üçüncü yerel gazetesi unvanına sahip bir gazetesi var bu kentin: Bartın. Belgesiz, belleksiz ve arşivsiz bilim ve gelecek olamayacağının farkındalar Bartınlılar. Bu yüzden neredeyse bir asırdır göz nuru gibi korudukları Bartın gazetesini yaşatıyorlar. Tabii ki bu onur daha çok Aliş ailesine ait. Kutlamak gerek bu basın çınarının son dönem temsilcisi, sahibi ve genel yayın yönetmeni Sayın Esen Alişi. Üstelik depremlere, sellere, kundaklamalara karşı yılmadan sürdürdüğü için bu onurlu savaşımı.
Geçmişte cumbalı-ahşap evlerinden, ud, keman, tambur nidalarının eksik olmadığı Bartında, günümüzde Musiki Cemiyeti ve Bartın Belediyesi Türk Sanat Müziği Topluluklarının, Halk Müziği Korosunun, 23 Nisan Çocuk Korosunun konserleri, Parthenios Su Konserlerine karışıyor.
Bartınlılar antik çağın Paflagonia denilen Demir Atlar Ülkesini sözcüklerin büyüsü, edebiyatın gücü, sanatın yaratıcılığı ve gelecek güzel günlere olan inançla umuttan yelken ülkesine çevirmişler. Cumhuriyetin aydınlık yüzü yapmışlar yaşadıkları kenti
Bartında bir söz vardır herkesçe bilinir; Kavşak suyu içen bu kentten ayrılamaz diye. Ben 14 yıldır ayrılamadım. İleride bir gün ayrılsam bile, Kavafisin dediği gibi eminim ki, bu kent ardımdan gelecektir
İnsanıyla, doğasıyla; festivalleri ve sosyal hayatıyla gök kubbenin altında yeşil bir serenattır Bartın, dinlemeye doyamayacağınız
(*) Öğretmen-Şair
Keramettin Çetin*
Evrensel'i Takip Et