25 Mart 2008 00:00

Türkiye’de tüberküloz en fazla Bartın’da

Türkiye’de tüberkülozun görülme sıklığı ilden ile değişiklik gösteriyor. Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Şeref Özkara, Türkiye’nin tüberküloz haritasında hastalığın 100 bin nüfusta görülme sıklığı açısından birinci sırada Bartın’ın, beşinci sırada ise Zonguldak’ın yer aldığını söyledi

Paylaş

Türkiye’de tüberkülozun görülme sıklığı ilden ile değişiklik gösteriyor. Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Şeref Özkara, Türkiye’nin tüberküloz haritasında hastalığın 100 bin nüfusta görülme sıklığı açısından birinci sırada Bartın’ın, beşinci sırada ise Zonguldak’ın yer aldığını söyledi.
Doç. Dr. Şeref Özkara, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle yaptığı açıklamada 2006 yılında hastalığın 100 bin nüfusta görülme sıklığının en yüksek olduğu 5 ili sıraladı. Özkara, yüz binde 89 ile Bartın’ın ilk sırada olduğunu belirterek , “Yüz binde 56.7 ile İstanbul ikinci, yüz binde 56 ile Kırklareli üçüncü, yüz binde 51 ile Sakarya dördüncü, yüz binde 47 ile ise Zonguldak son sırada yer alıyor” dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şeref Özkara, tüberkülozun yanı sıra balgam mikrobuna da bakılması gerektiğini belirterek “Balgam mikrobu kesin teşhis için oldukça önemli. Ayrıca balgam mikrobunu taşıyan kişi hastalığı bulaştırma riski taşıyor. Halk sağlığı açısından en tehlikeli olanlar balgam mikrobunu taşıyanlar” dedi. Doç Dr. Özkara, 2005’te 14 bin 98 akciğer vereminin yüzde 57’sinde balgam mikrobu bulunurken, 2006’da ise 14 bin 740 tüberkülozlunun yüzde 62’sinde yani 9 bin 132’sinde balgam mikrobu görüldüğünü söyledi. Doç Dr. Özkara önceden balgam mikrobu çok fazla dikkate alınmaz iken son iki yıldır bu mikroba da bakıldığını söyleyerek “Oldukça olumlu bir gelişme” dedi.
Doç Dr. Şeref Özkara, Türkiye’de tüberkülozun hem 15-35 yaş arası nüfusta, hem de yaşlı nüfusta görüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Özkara yaşlılarda görülmesinin ise olumlu olduğunu belirterek “Bir ülkede genç nüfusta hastalık sıklıkla görülüyorsa salgın hala devam ediyor demektir. Oysa yaşlı nüfusta görülüyorsa çok önceden vücuda yerleşen enfeksiyon yaşlılıkta kendini gösteriyor denilebilir” diye konuştu.
Doç. Dr. Özkara, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2008 Küresel Tüberküloz Raporu’nda Türkiye’de tahmin edilen yeni olgunun, 21 bin 752; kayıtlı yeni olgunun ise 18 bin 544 olarak belirtildiğine işaret etti. Özkara, DS֒nün her ülkeye hastaların en az yüzde 85’ine tanı konulması, bunların da yüzde 70’ine ulaşılması hedefi koyduğunu belirterek, ülkede ‘yayma pozitif’ diye tabir edilen vakaların yüzde 80’inin tespit edildiğini, bu nedenle Türkiye’nin bu konuda başarılı sayılabileceğini kaydetti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Karabük’te SSGSS paneli

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...