26 Mart 2008 00:00

japon modeli mi, foto modeli mi?

Başsavcının AKP hakkında kapatma istemiyle dava açılmasına “karar siyasi” diyenler ya da Ertuğrul Günay misali bu dava ile Ergenekon davasını ilişkilendirip “Başsavcı yönlendirildi” diyenler,

Paylaş

Başsavcının AKP hakkında kapatma istemiyle dava açılmasına “karar siyasi” diyenler ya da Ertuğrul Günay misali bu dava ile Ergenekon davasını ilişkilendirip “Başsavcı yönlendirildi” diyenler, kamuoyunda Ergenekon olarak bilinen dava kapsamında gözaltına alınan Kemal Alemdaroğlu, İlhan Selçuk ve Doğu Perinçek ile ilgili yorum yaparken “Ben bilmem hukuk bilir” ya da “Yargı talimat almaz, suçluyla suçlara müdahale eder” demeye başladırlar. Durum tam da nalıncı keseri gibi, şu an AKP’nin elinde ha bire kendine yontuyor!
Hukuksal arenada kendine açılan davalara siyasi, başkalarına açılanlara ise hukuki söylemlerle yaklaşan AKP, tam da köprüyü geçerken at değiştirmeye çalışarak siyasi partilere kolayca kapatma davası açılmaması için kendini kurtaracak modeller aramaya başladı. Bunlardan bir tanesi de Japon modeli. Bu modelin en önemli özelliklerinden biri de uygulamak için illa da Japon olmak gerekmiyor olması! Buna göre Başsavcı herhangi bir partiyi kapatmak istiyorsa TBMM’den onay alacak. Bunun bugünkü pratiği şöyle oluyor. Diyelim ki Başsavcılık AKP’yi kapatmak istiyor, o zaman TBMM’ye bir dilekçe yazacak, şöyle ki: “Sayın TBMM Başkanlığına, şu anda çatınız altında bulunan ve büyük bir çoğunlukla da iktidarda bulunan AKP’yi görülen lüzum üzerine kapatmak için sizden onay istiyorum, her ne kadar çoğunluk ellerinde ise de yine de oylandırmanızı ve çıkan sonucu bildirmenizi saygılarımla arz ederim. Başsavcılık...
- Kabul edenler, kabul etmeyenler, kabul edilmemiştir! Arkadaşlar şimdi de türbanın üniversitelerden sonra kamusal alanda da serbest bırakılması için yasa değişikliği ile ilgili oylamaya geçiyorum. Kabul edenler, kabul etmeyenler, kabul edilmiştir!
Muhtemelen bu sonuçtan sonra TBMM, Başsavcılığa durumu bir dilekçe ile bildirecektir: “Başsavcılık makamına, isteğiniz üzere durum oylanmıştır ve meclis onay vermemiştir. Siz en iyisi kapıları kapatın, kapalı kapılar ardında isim, şehir, artist ve hayvan oyunu oynayın! Baktınız daha da olmadı dünya işlerinden elinizi eteğinizi çekin, illa da bir şey kapatmak istiyorsanız gözünüzü kapatın!”
Hazır söz modelden açılmışken bir model de ben söylemek isterim! En iyisi top modeli! Buna göre Başsavcının kapatmak için dava açmak istediği siyasi partilerin milletvekilleri, meclis bahçesinde açılacak olan podyuma çıkacaklar ve kapatılmak istenen Tekel İşçilerinden tutun, peş peşe ölümler yaşayan Tuzla Tersane İşçilerine kadar, öğretmenlerden tutun avukat, savcı, doktor, hemşire bütün emekçi ve yoksul halkın gözü önünde, daha önceden kendi içlerinde ve kameralar önünde içtikleri milletvekili yeminini bir de onların gözü önünde tekrar içecekler. Eğer ki bu halk onlara inanırsa Başsavcı zaten bu istemden vazgeçecektir, ola ki inanmazsa Başsavcıya gerek kalmayacak bu emekçi halk onları zaten kapatacaktır!
Veli Bayrak [velibayrakveli@hotmail.com]
ÖNCEKİ HABER

aç kapa aç kapa

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...