26 Mart 2008 00:00

Silopililer isyanlarını Meclis’e taşıdı

Karadeniz Elektrik Üretim AŞ tarafından işletilen termik santrale karşı çıkan Silopililer, topladıkları 20 bin imzayı Meclis’e ileterek, “Sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz” dediler.

Paylaş

Karadeniz Elektrik Üretim AŞ tarafından işletilen termik santrale karşı çıkan Silopililer, topladıkları 20 bin imzayı Meclis’e ileterek, “Sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz” dediler.
Şırnak’ın ilçesi Silopi’de ciddi sağlık sorunlarına yol açan termik santrale karşı topladıkları 20 bin imzayla birlikte Meclis Dikmen Kapısı’na gelen Şırnak Barosu, Ziraat Odası, DİVES, Şoförler Cemiyeti, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, SSYD Başkanlığı, SES, Tüm Bel-Sen, Haber-Sen, Eğitim Sen, Genel-İş Silopi temsilcilikleri, Silopi Eğitim Kültür Derneği, SENYADAR, Camiler Derneği ve DTP Silopi İlçe Başkanlığı temsilcilerinden oluşan bir grup, Ankaralı çevrecilerin de desteği ile seslerini yükselttiler.
Silopi heyeti adına açıklama yapan Dr. Sabri Soysal, termik santralin yarattığı çevre felaketi nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadıklarını belirterek, “Havamız, suyumuz, toprağımız, tarihimiz ve kültürümüz yok olmaktadır” dedi.
Termik santralin faaliyete başlamasından sonra yörede kanser başta olmak üzere ölümcül hastalıklara yakalananların sayısının çığ gibi büyüdüğü, sakat doğumların arttığı, tarım alanlarının kullanılamaz hale geldiği, ürün veriminin azaldığı uyarısı yapan Soysal, santral hayata geçirilirken, ÇED yönetmeliği başta olmak üzere Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı biçimde, santral için “ÇED raporu geçerli değildir” oluru verildiğini söyledi.
DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da Silopililere destek verdiklerini, dünyanın neresinde olursa olsun termik, nükleer santrallere ciddi itirazlarının bulunduğunu söyledi. Ruhsatsız olduğu halde Silopi’de böyle bir santrale izin verilmesine de dikkat çeken Buldan, hükümetin 20 bin insanın sesine kulak vermesini istedi.
Açıklamanın ardından Silopi’de toplanan imzalar, Pervin Buldan’ın da katılımı ile Meclis Dilekçe Komisyonu’na iletildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’daki fırtına çatıları uçurdu

SONRAKİ HABER

Banyoları kadar olan evlerimizden ne istiyorlar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...