26 Mart 2008 00:00

Mezarlıkta bir Nevruz

Yüzyıllardır sürdürülen geleneğin kökenlerinin şamanizme kadar ulaştığı belirtiliyor. Rumlardan kalan bir gelenek olduğunu söyleyenler de var.

Paylaş

İzmir’in Bornova ilçesinde yaşayan Naldöken halkı yüzyıllardır 22 Mart’ta yani hicri takvime göre Mart’ın 9’unda Nevruzu kutluyorlar. Onlara göre baharın gelişi Nevruz. Anadolu topraklarında kutlanan diğer Nevruzlardan farkıysa Naldökenlilerin baharın gelişini mezarlıklarda kutluyor olmaları. Özellikle genç ölüleri olanlar ve onların deyimiyle birbirine doyamadan ayrılanlar daha çok hazırlanıyorlar Nevruza.
Her yıl yediden yetmişe bütün Naldöken halkı ellerinde yiyecekleri, içecekleri ve mezarlara bırakacakları birbirinden güzel çiçekleriyle mezarlıkta toplanıyorlar. Sofralarında özellikle yumurta, sarma, ıspanaklı börek ve kalbura bastı tatlısı bulunuyor. Bu yıl da mezarlıklarına getirdikleri çiçekleri bıraktıktan sonra mezarlarının hemen yanı başına kuruyorlar sofralarını. Bir yandan getirdiklerini yerken bir yandan da misafirlerine ve mezarın yanından geçen herkese ikram ediyorlar sofralarında ne varsa.
Sofralarına konuk olduğumuz Hekim Sığın anlatıyor geleneklerini. Anadolu Alevilerinin bunu her sene düzenlediklerini söylüyor. Ona göre bu geleneğin aslı Orta Asya Türkmenlerinden geliyormuş ve kökü Şamanizme dayanıyormuş. Sonra ekliyor bu geleneğin 400 yıldan beri sürdüğünü.
Yine sofrasına konuk olduğumuz Döndü Hanım ise bu geleneğin 2. Dünya Savaşı’ndan beri sürdüğünü Rumlardan kalan bir gelenek olduğunu söylüyor. “Mart’ın 9’unda buraya getirilen her şey burada yenir, içilir eve hiçbir şey götürülmez” diye de ekliyor.
Ali Habacı da, “Türkmenlerde baharın uyanışıdır” diyor Nevroz ve bütün Alevilerin kutladığını söylüyor bu bayramı. Ali amca ayrıca bu bayramın aralarındaki dostluk ve kardeşliği de pekiştirdiğini belirterek; biz bu bayramı, “Mart’ın 22’sinde, Kürtlerse 21’inde kutluyor” diyor. (İzmir/EVRENSEL)
Deniz Çetin
ÖNCEKİ HABER

Sigaradan ölümler artıyor

SONRAKİ HABER

Newroz’u izleyen Uluslararası Gözlemci Heyeti: Türkiye pratiği kötü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...