26 Mart 2008 00:00

Pakistan’ın yeni başbakanı yemin etti

Pakistan’da başbakan seçilen eski Meclis Başkanı Yusuf Rıza Gilani, yemin ederek görevine başladı.

Paylaş

Pakistan’da başbakan seçilen eski Meclis Başkanı Yusuf Rıza Gilani, yemin ederek görevine başladı. Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in katılımıyla Devlet Başkanlığı sarayında düzenlenen törene, aralık ayında suikasta kurban giden Benazir Butto’nun eşi ve Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Asıf Ali Zerdari ve oğulları Bilaval Butto Zerdari katılmadı. Törende, Gilani’nin yemin etmesinin ardından PPP üyeleri “Çok yaşa Butto” diye slogan attı.
Pakistan’da 18 Şubat’ta yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan PPP’nin aday gösterdiği Gilani, 342 üyeli parlamentoda, 264 milletvekilinin oyunu alarak başbakan seçilmişti.
Yargıçlar serbest
Öte yandan, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in talimatıyla gözaltına alınan yargıçların dün serbest bırakıldığı bildirildi. Pakistan resmi haber ajansının haberinde, “Başbakanın talimatının yerine getirildiği ve azledilen tüm hakimlerin serbest olduğu” belirtildi. Başbakanlığa atanan Yusuf Rıza Gilani, önceki gün meclisteki ilk konuşmasında hakimlerin hemen serbest bırakılmasını istemişti. Müşerref, başkanlığını güvence altına almak için kasımda 60 hakimi tutuklatmıştı. Başbakanın meclisteki konuşmasından çok kısa bir süre sonra, ev hapsinde bulunan eski Yüksek Mahkeme Başkanı İftikhar Çaudri ile diğer hakimlerin evlerinin önündeki barikatların kaldırıldığı bildirildi.
Çaudri, evinin balkonuna çıkarak yandaşlarını selamlarken, “Yasadışı ve anayasaya aykırı olarak gözaltında tutulan yüksek yargı hakimleri adına ve kendi adıma sizlere ve tüm millete teşekkür ediyorum” dedi. Çaudri’nin serbest bırakılmasının, iktidarın Müşerref’in elinden kaydığının en güçlü sembolü olduğu yorumu yapılıyor. (DIŞ HABERLER)

Yusuf Rıza Gillani

1993-1996 yılları arasında Pakistan Meclis Başkanlığı görevini sürdüren Gillani, 2001 yılında Pervez Müşerref’in “temiz politika kampanyası” çerçevesinde oluşturduğu “yolsuzluk-karşıtı” mahkeme tarafından yasadışı atamalar yaptığı gerekçisiyle hüküm giydi ve hapse girdi. Müşerref karşıtları, bu durumun muhalefet yandaşlarına göz dağı vermek ve hükümete katılmalarını sağlamak için organize edildiğini söylediler.
1995’te Gillani, Halk Partisi hükümeti tarafından hapse atılan parlamenterler için yönergeler yayınladı. İçişleri Bakanlığı, yönergelere uymayı reddedince, eşi görülmemiş bir şey yaparak durumun kayıtlara geçmesini sağladı. Dawn Gazetesi’ne verdiği demeçte Gillani, “suçlamaların önceden tertiplenmiş olduğunu ve kendisinin Halk Partisi’nden ayrılması için uydurulduğunu” söyledi. Ve ekledi: “Onlara boyun eğmediğim için beni mahkum etmeye karar verdiler. Böylece ben devre dışı kalabilirdim ve bu durum ‘iyi çocuklar’ olarak davranmayı öğrenebilecek politik liderler için bir örnek oluşturacaktı.” Gillani, tutumu ve dikta rejimine itaatsizliği ile hükümetin içinde bile birçok hayran kazandı.
9 Haziran 1952’de Karachi’de doğan Gillani’nin ailesinin aslen Pencap kökenli olduğu biliniyor. Gillaniler bölgenin güneyindeki önde gelen toprak sahipleri ve ruhani liderler olarak tanınıyorlar.
Yusuf Gillani, 1978’de Müslüman Birliği Merkez Başkanlığı’nda görev aldı. Bir kamu görevlisi olarak ilk işi, Pakistan Ordusu Kumandanı General Ziya ül Hak’ın yönetiminde yer almaktı. Ziya ül Hak, seçimle iş başına gelen Başbakan Zülfikar Ali Butto’yu 1977’de devirerek diktatörlüğünü ilan etmişti. Ali Butto, 1979’da idam edildi. Halk Partisi ve ordu arasında ilişkileri bugüne kadar bozan bu olaydan sonra Gillani, 1983’te Multan Birliği yönetim kurulu başkanlığına, iki yıl sonra da eyalet parlamentosuna seçildi. Gillani’nin ilk görevi sırasında birlikten ayrılmasına neden olan koşullar oluştu. Başbakan Muhammed Ali Junero ile araları açıldıktan sonra görevinden alındı. Hapishanede kaleme aldığı “Yusuf’un Kuyusundan Yansımalar” kitabında Gillani, “Öfkeli ve aynı zamanda yardıma muhtaçtım, devam edemeyeceğimi biliyordum... ve sonra karar verdim” diyordu.
Hapisten sonra Gillani, Benazir Butto ile görüşmek için Karachi’ye gitti. Bu dönemde General Ziya hâlâ iktidardaydı ve Halk Partisi’nin geleceği belirsizdi. Gillani, Halk Partisi’ne katıldı. Sonradan, General Ziya, Junero’nun hükümetini azletti. Gillani generalin ölümünden aylar önce katıldığı Halk Partisi çatısında politik sürgününe son vermiş oldu. Politik gözlemciler, Gillani’nin bağlılığı, parti içinde politika yapmayı küçümsemesi gibi özelliklerinin Başbakan tayin edilmesinde etkili olduğunu belirtiyor.
ÖNCEKİ HABER

İNSAN VE SPOR

SONRAKİ HABER

Belarus sınavı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...