26 Mart 2008 00:00

Gazete ve televizyonun sunduğu olanaklar

İki yıldır Maltepe Başıbüyük’te kentsel dönüşüm adı altında AKP Hükümeti, halkın evlerini yıkmak için uğraşıyor.

Paylaş

İki yıldır Maltepe Başıbüyük’te kentsel dönüşüm adı altında AKP Hükümeti, halkın evlerini yıkmak için uğraşıyor. Başıbüyük Mahallesi yaklaşık 22 bin nüfuslu, yüksek rakımıyla İstanbul’un, en güzel manzarasına sahip en eski köylerinden biridir. Doğal olarak da sermayenin buralara göz dikmesi, buraları rant alanına çevirmesi bir anlamıyla kaçınılmaz oldu.
Mahalle halkının önemli bir kısmı AKP ve MHP’ye oy veriyor, AKP’nin Maltepe Belediyesi’ni kazanmasında en büyük rolü yine Başıbüyük Mahallesi oynadı.
Yaklaşık bir aydır mahalle halkı yıkımlardan dolayı çok tedirgin ve de hareketli. Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse, Başıbüyük Mahallesi Parkı’nı TOKİ’ye devretmiş, TOKİ’de parka şantiyeyi kurdu. Halk buna karşı çıkınca karşısında polisi gördü. Polis bir aydır mahalleyi işgal etmiş durumda ve mahalleyi adeta her akşam biber gazına boğuyor.
İki sene önce bu yıkımlarla ilgili haber yapıp Evrensel gazetesini bu mahalleye götürdüğümüzde, halkın önemli bir kısmı bize önyargılı davranıyordu. Tabii biz yine de ısrarla Evrensel’i götürüyorduk mahalleye. Saldırılar arttıkça gazetenin yazdıkları, televizyonumuzun söyledikleri mahalle halkı tarafından daha da sahiplenilmeye başladı. Bugün mahalle işgal altında, bugüne kadar da halktan yana olduğunu gösteren haberlerini kesintisiz yayınlayan tek gazete ve televizyon olarak, halk tarafından sahiplenilmiş durumda. Diğer kanalların olup bitenleri görmemeleri ya da çarpıtmaları karşısında Hayat ve Evrensel’in doğru haberleri, halkın diğer kanallarla ve basınla ayrı düşmesini sağladı.
Birkaç örnek vermek gerekirse; mahalle camisinin önünde gazete dağıtıyorduk, yaşlı bir hacı, “Oğlum bir gazete verir misin, ben bu yaşıma geldim bu kadar doğru yazan bir gazete görmedim, bu gazetenin sahibine çok çok teşekkür ederim” dedi. Yine mahallede mahallenin kadınlarından Fatma abla, 25 gazeteyi alıp mahallesinde tek tek kapı çalarak dağıttı. Fatma abla “Bu bizim gazetemiz herkes alacak” diyordu. Mahallede ülkücü gençler gazete dağıtırken yanımıza geldiler; “Bu gazete komünistlerin gazetesi mi” diye sordular, benim “Evet öyle bir söylenti var!” demem üzerine gençler, “Olsun bizim gazeteler yazmıyor, tek yazan bu gazete, biz de bu gazeteyi dağıtalım, yardım etmek istiyoruz” dediler ve yaklaşık 3 saat gazete dağıtımı yaptılar ve şu an birbirimizi daha iyi anlar durumdayız. Mahalle kadınları Başıbüyük’te mücadelenin başını çeken durumdalar, Hayat’ı izlediklerinde bir de kendilerini gördükçe, bizimle diyalogları gelişmeye ve güvenleri artmaya başladı. Kadınlar televizyonu ve gazeteyi ziyarete gelecekler. 55-60 yaşlarındaki bir hacı amca şöyle diyordu: “1980’lerde komünistler bağırıyorlardı ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ diye. Polisler onlara saldırıyorlardı. Biz Allah belalarını veriyor diyorduk. Şimdi aynı şeyler bizim başımızda; ama bu Evrensel ve Hayat Televizyonu her gün bizi yazıyor ve ben o dönemlerden utanıyorum şimdi.” Sabahın ilk saatlerinde gazete dağıtıyorken ilkokul öğrencileri “Bugün çikolata yerine Evrensel alacağım” deyip gazete aldılar.
Genel Başkanımız Levent Tüzel, mahalleyi ziyarete geldi. Mahalle halkı tarafından ilgiyle karşılandılar, başkan gittikten sonra kadın komisyonu başkanı, “Başkan bizim için ne diyor? Bu mücadeleyi kazanabilir miyiz?” dedi. Herkeste bir memnuniyet vardı. Başkanın birlik çağrısından sonraki gün gelişen 2 bin kişilik yürüyüş, akşam Hayat Televizyonu’ndan izlendi. İl başkanımızın gazetede “Bugün Başıbüyük’le dayanışma günüdür” diye yazdığı yazı ve kamuoyuna çağrısı, mahallede büyük etki uyandırdı. Doğu İlleri Dernek Başkanı 15 gazeteyi kendisi dağıttı, mahalle kadınları gazeteyi okuyup komşularına gazete almaları için sesleniyorlardı. Mahalle çadırına geldiğimizde akşam Hayat Televizyonu izleniyordu, yaşlısı genci ayağa kalktılar yer verdiler, ‘bizim gazetemiz geldi’ diye. Başıbüyük Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı sabah erkenden gazeteyi aldığını, mahallenin önde gelenlerine ulaştırdığını belirtti ve ekledi: “Başkanın dayanışma ve birlik çağrısına yürekten teşekkür ederiz, lütfen kendisine bildirin.” 25 gündür Başıbüyük halkı polis işgali altında, bu işgal sırasında ve daha öncesinde de halkla beraber olduk, gazetemiz onlara hep ulaştı.
Artık bu mahallede Evrensel ve Hayat Televizyonu sahipleniliyor. Artık bize nasıl örgütlenmeleri gerektiğini soruyorlar, nasıl etkili olacaklarını soruyorlar. Bir şey daha belirtmek isterim; Hayat Televizyonu’nun ve Evrensel’in çok kısa zamanda halk üzerinde bıraktığı etkiyi ve bize sunduğu olanakları bir kez daha gördüm. Televizyon üzerinden bir çalışma olmaz, demeyelim; gazetemizle beraber çok ciddi bir olanak olduğunu belirtmek isterim. Bu olanağı iyi kullanırsak halkın birleşmesini sağlarız.
Emek Partisi Maltepe İlçe Başkanı
Erdem Geyik (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Derdimiz ÖSS

SONRAKİ HABER

Bu davranışı kınıyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...