26 Mart 2008 00:00

Sempozyumda Su Forumu uyarısı

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) tarafından düzenlenen Uluslararası Su Politik Sempozyumu MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşti.

Paylaş

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) tarafından düzenlenen Uluslararası Su Politik Sempozyumu MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşti.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan TMMOB İzmir İKK Sözcüsü Ferdan Çiftçi, Türkiye’nin son 15-20 yılın en kurak dönemini yaşadığına ve buğdaydaki arz açığının büyüklüğüne dikkat çekerek suyun her zamankinden daha büyük önem taşıdığını söyledi.
Su kaynakları ticarileştiriliyor
EGEÇEP Dönem Sözcüsü Erhan İçöz ise su kaynaklarının halkın elinden alınarak ticarileştirildiğini ve bu duruma karşı direncin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.
Sempozyumun “Suyun Ticarileştirilmesi ve Dünya Su Mücadelelerinden Örnekler” başlıklı ilk oturumuna konuşmacı olarak katılan Kanadalılar Konseyi Üyesi Anil Naidoo, en temel yaşam hakkı olan suyun paketlenerek satıldığını ve Türkiye’nin de suyun ticarileşmesi tartışmalarının ortasındaki bölgede bulunan bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2009 yılında düzenleyeceği 5. Dünya Su Forumu için birçok ülkeyi konuk edeceğini belirten Naidoo, forumun esas amacının suyun ticarileştirilmesinin önünü açmak olduğunu dile getirdi.
Problemler görmezden geliniyor
Naidoo’nun ardından söz alan Uruguay Yaşam için Su Savunucuları Hareketi’nden (FFOSE) Carlos Sosa da ülkelerinde 2004 yılına kadar suyun ticarileştirilmesinin amaçlandığını ve yoksul bölgelerdeki suya dair problemlerin görmezden gelindiğini, fakat ülkedeki suyun dönüşümünü sağlayan şirketin 2004 yılından sonra kamulaştırıldığını belirtti. Sosa’nın ardından söz alan ve dünyada 1,7 milyar insanın temiz içme suyuna ulaşamadığına dikkat çeken ABD’deki Herkes İçin Su Projesi Koordinatörü Majbritt Fiil Flynn ise ABD’de 120 yıldan bu yana suyun ticari bir meta olduğunu ve özel bir şirket tarafından dağıtımının sağlandığını söyleyerek, “Dünyada her yıl 5 milyon çocuk temiz suya ulaşamadığı için ölüyor. Dünya Bankası’nın da gerçekleşmesi doğrultusunda büyük çaba gösterdiği suyun ticarileştirilmesi özellikle yoksul ülkelerde büyük felaketlere yol açabilir” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Algan çiftine saygı gecesi

SONRAKİ HABER

Dylan ‘orada değilim’ dese de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...