26 Mart 2008 00:00

Algan çiftine saygı gecesi

Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen Ustalara Saygı Gecesi’nde, modern tiyatromuzun sürdürücülerinden Beklan Algan-Ayla Algan çifti konuk edildi

Paylaş

Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen Ustalara Saygı Gecesi’nde, modern tiyatromuzun sürdürücülerinden Beklan Algan-Ayla Algan çifti konuk edildi.
Aktör, yönetmen, yazar ve eğitimci kimlikleriyle çağdaş gösteri sanatlarımızın duayenlerinden Beklan Algan ve oyunculuğu, müzik yorumculuğu ile kültür hayatımızı zenginleştiren Ayla Algan için düzenlenen geceye Ahmet Cemal, Ayşın Candan, Cevat Çapan, Duygu Seda Tomru, Ertem Göreç, Esin Afşar, Gencay Gürün, Metin Deniz, Naz Erayda, Nihal Geyran Koldaş, Orhan Alkaya, Taner Barlas, Ümit Denizer, Üstün Akmen, Yaşar Nezih Eyüboğlu, Zeynep Oral, Zeliha Berksoy ve Sevi Algan konuşmacı olarak katıldılar.
Gecede, Beklan ve Ayla Algan’ın öğrencilik yıllarında başlayan ve neredeyse yarım asırdır süren tiyatro serüvenleri, görüntüler ve fotoğraflarla sunuldu. Algan çiftinin arşivinden alınan kareler, izleyicileri tiyatronun siyah beyaz günlerinden renkli günlerine uzanan bir zaman tünelinde gezdirdi. Gecede ayrıca Ayla Algan piyanist Orçun Orçunsel’in eşliğinde şarkılar seslendirdi.
Gecede ilk olarak söz alan Zeynep Oral, Beklan ve Ayla Algan çiftiyle pek çok kez aynı projelerde yer aldığını ve tüm bu projelerde kendileriyle çalışmış olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Oral, Beklan Algan’ın tiyatrodaki öğrencileriyle tek tek ilgilenen ve onlara çok şey öğreten bir eğitmen olduğunu ifade ederek, modern tiyatromuzda Algan çiftinin yerinin apayrı olduğunu söyledi. Beklan Algan-Ayla Algan çiftinin kızı Sevi Algan da annesi ve babası sayesinde küçüklüğünden bu yana sürekli tiyatro ile büyüdüğünü belirtti. “Annem ve babam sayesinde gecenin bir yarısında uyandığım çok oldu. Çünkü sabahlara kadar tiyatro konuşurlardı. Onların tiyatroya olan sevgi ve ilgisi hep evimizin içerisindeydi” diye konuşan Sevi Algan, ayrıca anne ve babasının her zaman eğitiminde ve yaşantısında kendisine destek olduğunu söyledi.
Geleneğin sürdürücüleri
Tiyatrocu Metin Deniz ise Beklan Algan ve Ayla Algan sayesinde tiyatroyu sevdiğini söyledi. Algan çiftiyle daha sonraki yıllarda pek çok projede çalıştıklarını söyleyen Deniz, “Beklan da Ayla da tiyatromuza sayısız hizmet etmiş insanlardır” diye konuştu.
Etkinlikte konuşan Cevat Çapan, Algan çiftinin tiyatro sevgilerini bir çeşit virüs gibi insanlara bulaştıran çok büyük sanatçılar olduğunu söyledi. Algan çiftinin Muhsin Ertuğrul’un tiyatro geleneğini ve tiyatro anlayışını insanlara aktaran ustalar olduğunun altını çizen Çapan, “Beklan da Ayla da tiyatromuza genç oyuncular kazandıran onlara tiyatro sevgisini öğreten iki büyük usta. İkisi de sahneye koydukları oyunlarla gönüllerde taht kurdular. Ne mutlu ki bize tiyatromuzda böyle insanlar var” diyerek sözlerini tamamladı. (İstanbul/EVRENSEL)
Refik Sıla Güvenç
ÖNCEKİ HABER

Kocaoğlu dört yılını değerlendirdi

SONRAKİ HABER

Sempozyumda Su Forumu uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa