26 Mart 2008 00:00

Denetimler göz boyamak için

Denetim için felaketleri bekleyen yetkililer bu alışkanlıktan kurtulamıyor. Ödenen bedellerse ağır oluyor.

Paylaş

Denetim için felaketleri bekleyen yetkililer bu alışkanlıktan kurtulamıyor. Ödenen bedellerse ağır oluyor. İstanbul Davutpaşa’daki patlama ve Tuzla tersanelerinde yaşanan olaylar sonrasında Çalışma Bakanlığı’nın kayıt dışı, ruhsatsız ve sigortasız işçi çalıştırılmasına karşı mart ayı içinde İstanbul’daki birçok ilçede denetimler yapmaya başladı. Bu denetimler Bayrampaşa ve Esenler’de de yapıldı. Bölgede çalışan işçiler, denetimlerin ‘göz boyamak’ için yapıldığını düşünüyor. İşçiler denetimler sırasında işyerlerinin kapatılarak kiralık levhalarının asıldığını ve işçilerin ücretsiz izne gönderildiğini vurguladılar. İşçiler veri sistemindeki adaletsizlik nedeniyle küçük esnafın bu tür yollara başvurduğunu, çözümün adaletli bir vergi sistemi ve sürekli denetimlerde olduğunu kaydettiler.
Kiralık levhası asılıyor
Esenler’de bir tekstil atölyesinde bir buçuk yıldır çalışan Sibel Demir denetimlerin yeni başladığı dönemlerde sigortasının yapılmasını istemiş. Sigortasının yapılmaması üzerine işi bırakmak zorunda kalan Demir, işyerinde çalışan diğer arkadaşlarının da sigortasız olduğunu, işverenin yalnız akrabalarını sigortalı yaptığını söylüyor. Daha önce yapılan denetlemelerde müfettişlerin rüşvet alıp gittiğini iddia eden Demir, “Yapılan denetlemelerde çevrelerindeki birçok işyeri kapısına kiralık levhası astı. İşçiler ise bir-iki günlüğüne ücretsiz izne çıkartıldı” dedi.
“Denetimler gerçekten işçilerin çalışma yaşamlarını düzeltmek için mi, yoksa bütçedeki oluşan açıkları kapatmak için mi yapılıyor” diyen Demir, bu denetimlerin neden sık sık yapılmadığını sorguluyor. Kayıt dışının ortadan kalkması için devletin vergi sisteminde değişiklik yapması gerektiğini aktaran Demir, sözlerine şu şekilde devam etti: “Devlet zenginlerden vergi almıyor. Hep işçiye ve küçük esnafa yükleniyor. Bu denetimlerde birçok iş arayan işsiz de olumsuz etkileniyor. 3 haftadır işsizim. İşyerleri işçi almayı durdurdu.”
Göstermelik
Bayrampaşa’da bir sanayi sitesinde 11 yıllık metal işçisi olarak çalışan Turgay Ayhan ise çalıştığı sanayi sitesinde denetlemelerin yaklaşık on gün sürdüğüne değindi. Denetlemelerin iki günde bir Maliye, Büyükşehir Belediyesi ve sigortadan gelen müfettişler tarafından yapıldığını söyleyen Ayhan, bu denetlemelerin göstermelik olduğunu düşünüyor. Davutpaşa’da yaşanan patlamanın ardından oluşan kamuoyu tepkisi nedeniyle denetleme yapıldığını, bu olay unutulduktan sonra yine her şeyin eskisi gibi olacağına değinen Ayhan, “Denetlemeler sırasında sitede bulunan birçok esnaf dükkanlarına kilit vurdu. Bazıları da dükkanlarına kiralık levhası astı. Küçük esnafı bu uygulamalara iten uygulanan vergi sistemi” dedi.
Bu denetlemelerin kayıt dışını ve sigortasız çalıştırmayı önleyemeyeceğini söyleyen Ayhan, kayıt dışı ve sigortasız çalışmanın engellenmesinin tek yolunun vergi sisteminin düzeltilmesinden geçtiğini söyledi. Vergilerin fazla olması nedeniyle küçük esnafın ruhsat alamadığını, çalıştırdığı işçinin sigortasını yatıramadığını anlatan Ayhan, vergi sisteminin düzenlenmesiyle merdiven altı diye tabir edilen birçok atölyenin kayıt altına alınabileceği ve bu şekilde kayıt dışının büyük oranda çözülebileceğini düşünüyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Deniz Boylu
ÖNCEKİ HABER

Arsada okul olacaktı ancak tabelası dikildi

SONRAKİ HABER

SSGSS geri çekilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...