26 Mart 2008 00:00

‘Şifa 58’ sağlığın piyasaya açılmasının sonucu

SES Sivas Şube Başkanı Mustafa Çoban, 14 Mart Tıp Bayramı’nda hekim, sağlık çalışanı, memur ve medikal şirket mensuplarının da içinde bulunduğu birçok kişiye yönelik yapıaln operasyona ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

SES Sivas Şube Başkanı Mustafa Çoban, 14 Mart Tıp Bayramı’nda hekim, sağlık çalışanı, memur ve medikal şirket mensuplarının da içinde bulunduğu birçok kişiye yönelik yapıaln operasyona ilişkin açıklama yaptı. Operasyonun, Emek Platformu’nun tüm yurtta aldığı kararla birlikte hayata geçirdiği “çalışmama hakkının” kullanıldığı ve sağlık çalışanlarının da kitlesel olarak katıldığı güne denk gelmiş olmasının dikkat çekici olduğunu kaydeden Çoban, “operasyonun zamanlamasının Emek Platformu eyleminin etkisini kırmanın mı amaçlandığı sorusunu akla getirmektedir” dedi.
“Ortada bir suç varsa; emekten yana olduğunu söyleyen, haksızlıklara ve hortumculara karşı mücadeleyi kendisine ilke edinmiş olan SES’in bu hukuksuzluğa taraf olması mümkün değildir” diyen Çoban, gözaltına alınan kişilerin basın aracılığıyla afişe edilip deşifre edilmelerini de etik bulmadıklarını kaydetti. Suçlulukları henüz ispatlanmamış kişilerin; erkek hastaya sezaryan yapılması gibi asılsız haberlerle lanse edilmelerini doğru bulmadıklarını sözlerine ekleyen Çoban, “Olayın irdelenmesi gereken başka bir yönü ise son yıllarda sağlık sisteminde buna benzer yolsuzluk ve dolandırıcılık olaylarının artmasıdır” şeklinde konuştu. AKP Hükümeti’nin sözde “sağlık reformu” olarak adlandırdığı, insanların daha iyi bir sağlık hizmeti alabileceğini iddia ettiği yasalarla, sağlık hizmetlerinde ciddi aksaklıklar yaşanmaya başladığına dikkat çeken Çoban, “Sanılanın aksine, insanlar sağlık hizmeti alabilmek için katkı payı ödemek zorunda kalmış, hastanelerde rehin tutulmuş, hastalık ve hastalanma oranları artmıştır. Buradan da anlaşılacağı gibi sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılıp paralı hale getirilmesi, sermayeden başka kimsenin işine yaramayacaktır” diye konuştu.
Piyasa koşullarına açılan sağlık hizmetlerinde, bu ve buna benzer yolsuzlukların artacağı, aklıselim her kişinin tahmin edebileceği bir sonuç olduğunu ifade eden Çoban şunları söyledi: “Siz kalkıp hastaneleri “babalar gibi satarsanız”, rekabeti ve verimliliği artırmak adına sağlık kuruluşlarını özelleştirip paralı hale getirirseniz ve de daha da ileri giderek az maliyetle daha çok kâr etme hırsı güderseniz; kapalı kapılar ardındaki pazarlıklar, iş takipçilikleri, şaibeli malzeme alımları vb. hukuksuzluklar çığ gibi büyümeye devam edecektir.”
Bu yolsuzlukların önüne geçilmesinin tek yolunun, sağlık hizmetlerinin devlet eliyle ve ücretsiz olarak ayrım yapmadan tüm yurttaşlara sunulması olduğunu belirten Çoban, “Bu saldırı yasalarına karşı tüm emek güçleri ve halkımızı bir kez daha geleceğimize, emeğimize ve ekmeğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi. (Sivas/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Belediyelerin kapatılmasının halka hiçbir yararı yok

SONRAKİ HABER

Merzifon’da baz istasyonuna tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...