26 Mart 2008 00:00

Belediyelerin kapatılmasının halka hiçbir yararı yok

Amasya Kayadüzü Belediye Başkanı Sebahattin Şenyüz ile nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin kapatılmasına dair görüştük. Şenyüz, bu yasanın halkın yararına olmadığını söyleDİ.

Paylaş

Amasya Kayadüzü Belediye Başkanı Sebahattin Şenyüz ile nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin kapatılmasına dair görüştük. Şenyüz, bu yasanın halkın yararına olmadığını söyleDİ.
Beldelerinde çalışan insan sayısının giderek azaldığını ve insanların büyük kentlere göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Şenyüz, “Bunun nedeni beldemizde iş imkanının olmayışıdır. Yani insanlar doğduğu yeri değil doyduğu yeri tercih etmekteler. Bunun da sorumlusu biz değiliz” şeklinde konuştu.
“Yasanın olumlu anlamda değerlendirecek bir tarafı yok. AKP ‘kapatılacak belediyelerin yüzde 59’u benim belediyem, istediğimi yaparım’ diyor. Tabii ki verilmiş bir hakkın geri alınmasını doğru bulmuyorum” diyen Sebahattin Şenyüz, göreve geldiği 1994 yılından bu yana elinden geldiği kadar doğup büyüdüğü yer olan Kayadüzü’ne hizmet etmeye çalıştığını ve belediyelerinin hiçbir eksiği olmadığını söyledi.
‘Kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz’
Kayadüzü beldesinin 1969 yılında belediye olduğunu söyleyen Şenyüz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “1803 nüfusu olan bir yerin kapatılmak istenmesi bizi çok üzüyor. İnanın sigara içmiyordum. Bu konu gündeme geldiğinden bu yana günde 1 paket sigara içmeye başladım. Yasayla ilgili olarak Amasya milletvekilleri ile görüştüm. Yine DSP’li vekillerle görüştüm. Ama onlar da yapılacak çok şey olmadığını söylediler. Biz kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz.”
Ekonomik tasarruf yalanı
AKP’nin bu yasayı ‘ekonomik tasarruf’ gerekçesiyle çıkardığını iddia ettiğini hatırlatan Şenyüz, “Köye dönüşün nesi tasarruf olabilir ki? Kayadüzü halkı burada yıllardır hizmetini beklemeden almaya alıştı. Çöpü alındı, parkı bahçesi yapıldı, kanalizasyon sorunu giderildi. Ben Almanya’ya gittim. Orada yaşayan Kayadüzülü hemşehrilerimden para toplayıp ambulans aldım. 24 km uzaklıktaki bir köyden suyu kendi imkanlarımızla getirttik. Diğer birçok işimizi de kendi imkanlarımızla hallettik. Yani onların bahsettiği gibi bir yükümüz söz konusu değil” şeklinde konuştu.
Belediyelerine İller Bankası’ndan 12 bin YTL para geldiğini belirten Şenyüz, “Biz bu parayla maaş mı ödeyelim, sigorta primlerini mi yatıralım, yoksa hizmet mi verelim?” diyor. Daha önceleri İller Bankası’nın belediyelere ayırdığı payın yüzde 10.5 civarında olduğunu ve gün geçtikçe azaldığını kaydeden Şenyüz, şu an bu oranın yüzde 5 olduğunu söyledi.
‘Hizmetin aksamaması mümkün değil’
Bu yasanın Kayadüzü halkını olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Şenyüz, “Biz 24 saat hizmet veriyoruz burada. Yani ben eve gidince mesai bitiminde görevim bitmiyor. Hastası olan, sıkıntısı olan, cenazesi olan bizleri arıyor. İşimizi de severek yapıyoruz. Örneğin, uzak yerde cenazesi olana ambulansımızı görevlendiriyoruz. Hastası olanın hastasını arabamızla tedaviye götürüyoruz. Su kesildiğinde 1-2 saat gibi kısa bir sürede müdahale edip arızayı gideriyoruz. bu yasa çıktığında AKP Hükümeti buralara bir özel idare memuru atayacak. Bu atanacak kişinin bu hizmetlerini aksatmadan ve zamanında yürütmesi mümkün değil. Veya buranın çöpünü başka bir belediyenin alacağını söylüyorlar. O zaman diğer köylere haksızlık değil mi bu?” şeklinde konuştu. (Amasya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Üniversite personelinden yemek parası istenecek

SONRAKİ HABER

‘Şifa 58’ sağlığın piyasaya açılmasının sonucu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...