27 Mart 2008 00:00

Deniz Gezmiş’i izleyenler kitapçıya akın etti

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idama gidişlerini anlatan “Hatırla Sevgili” dizisinin son bölümü, geçtiğimiz hafta sonu Deniz Gezmiş hakkında yazılan kitapların satışlarını artırdı.

Paylaş

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idama gidişlerini anlatan “Hatırla Sevgili” dizisinin son bölümü, geçtiğimiz hafta sonu Deniz Gezmiş hakkında yazılan kitapların satışlarını artırdı. Bazı kitapevleri bu artışın yüzde 300’e ulaştığını iddia ediyor. Adnan Menderes’in hayatından ve dönemin siyasi ortamından kesitler sunan ve Türkiye’nin yakın tarihini anlatan “Hatırla Sevgili” adlı dizinin geçtiğimiz cuma akşamı yayınlanan bölümünde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamı konu edildi.
Gezmiş’in son anlarını anlatan bu bölümden sonra Gezmiş hakkında yazılan kitapların satışlarında büyük artış kaydedildi. atv’de yayınlanan “Hatırla Sevgili”nin yeni bölümü, 68 öğrenci hareketinin gençlik liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’ndeki günlerini ve idama gidişlerini konu ediyordu. Bölüm çok sayıda izleyiciyi ekran başına kilitlemekle kalmadı, izleyenlerin hafta sonu kitapçılara akın etmesine de neden oldu.
NTVMSNBC’den Yasemin Arpa’nın İstanbul ve Ankara’daki kitapevlerinden aldığı bilgiye göre, Erdal Öz’ün “Gülünün Solduğu Akşam”, Nihat Behram’ın “Darağacında Üç Fidan”, Oral Çalışlar’ın “Denizler İdama Giderken” ve Turhan Feyzioğlu’nun “Bizim Deniz” adlı kitaplarının satışı, hafta sonu yüzde 300’e yakın arttı.
İstanbul Kabalcı Kitapevi Beşiktaş satış sorumlusu Şenol Öztürk, hafta sonundaki talep artışını önce anlayamadıklarını, daha sonra artışın “Hatırla Sevgili” dizisinin son bölümünü izleyenlerden kaynaklandığını fark ettiklerini söyledi. Şenol, şubelerinde haftada 3 adet satılan “Darağacında Üç Fidan” kitabından hafta sonu 20 adet satıldığını, haftada ortalama 2 adet satılan “Gülünün Solduğu Akşam” kitabının hafta sonu dört katı satışa ulaştığını ve haftada yine 2 adet satılan “Denizler İdama Giderken” kitabının da sadece iki günde 15 adet satıldığını belirtti.
İstiklal Kitapevi satış sorumlusu Tekin Polat da, hafta sonu yaşadıkları satış patlamasıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Darağacında Üç Fidan kitabı haftada 2-3 tane satılırken, şimdi 20 adet satılıyor. Gülünün Solduğu Akşam kitabından haftada 1-2 adet satarken şimdi en az 10 adet satıyoruz. Denizler İdama Giderken kitabını da hafta sonu 30 adet sattık.”
Üniversiteliler ve liseliler okuyor
Mephisto Kitapevi satış sorumlusu Mehmet Akbayır ise, “Denizler İdama Giderken” kitabının son iki haftadır liste başı olduğunu ve “Hatırla Sevgili” dizisinden önce tek tük satılan Deniz Gezmiş ile ilgili kitapların 35-40 adet satmaya başladıklarını söyledi. Akbayır bu kitapları alanların çoğunlukla üniversiteli ve liseli kız öğrenciler olduğunu vurguladı.
Ankara’daki Dost Kitapevi satış sorumlusu Vildan Teniş de söz konusu kitapların satışlarında yüzde 100’ün üzerinde artış olduğunu söyledi. Teniş satış rakamlarını şöyle açıkladı: “Darağacında Üç Fidan 55, Gülünün Solduğu Akşam 30, Denizler İdama Giderken 40 adet.” (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Şiirin üç yolcusu

SONRAKİ HABER

Topluluklar ‘tiyatrolar haftasına’ hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...