27 Mart 2008 00:00

Sokaktaki çocuk işçilerin sayısı bilinemiyor

Yaklaşık 1 milyon çocuğun işçilik yaptığı Türkiye’de sokakta çalışan çocukların sayısı ise bilinemiyor

Paylaş

Türk-İş Eğitim Uzmanı Özcan Karabulut, 16 yıldan beri çocuk işçiliğine karşı yürütülen çalışmalara rağmen Türkiye’de halen 958 bin çocuğun çalıştığını, en kötü koşullarda çalışma olan sokakta çalışan çocukların sayısının ise hâlâ bilinmediğini söyledi.
Türk-İş ve Kariyer Danışmanlığı ve İnsan Kaynaklarını Geliştirme Derneği tarafından hazırlanan, “Sokakta Çalışan Çocukların Bilim, Teknoloji ve Yenilik Alanlarına Yönlendirilmesi Projesi”nin tanıtımı dün Türk-İş Genel Merkezi’nde yapıldı.
Projeyi tanıtan Doç. Dr. Recep Varçın, amaçlarının, Ankara’da temel hizmetlere en az ulaşabilen ve en kötü koşullarda bulunan sokakta çalışan çocuklara mesleki rehberlik hizmeti sağlayarak çocukların bilim, teknoloji, yenilik ve sanat alanlarına yönlendirilmesi olduğunu söyledi. Varçın, yaklaşık 85.5 Avro’luk projenin büyük bölümünün AB tarafından finanse edildiğini söyledi.
958 bin çocuk çalışıyor
Türk-İş Uzmanı Özcan Karabulut da 1992’den beri çocuk işçiliğine karşı mücadele verdiklerini, başta yoksulluk olmak üzere birçok nedenlerle dünyada ve Türkiye’de on binlerce çocuğun kötü koşullarda çalıştığını söyledi. Türkiye’de 1994 yılından beri çocuk işçiliğine yönelik istatistik tutulduğunu, o dönem 2 milyon 270 bin olan 6-17 yaş grubundaki çalışan çocuk sayısının 2006 yılında 958 bine düştüğünü kaydeden Karabulut, büyük ölçüde gerilemeye rağmen yine de rakamın yüksek olduğunu ifade etti. En kötü koşullarda çalışma olan sokakta çalışan çocukların sayısının ise hâlâ bilinemediğinin altını çizen Karabulut, çıraklık yaşının 15’e çıkarılması, 8 yıllık zorunlu eğitimin çocukların çalışmasının engellenmesinde olumlu olduğunu da ifade etti.
Gelir dağılımı adaletsizliği, hızla yapılan özelleştirmeler, düşük ücret politikaları, işsizlik, sendikasızlaştırma, kaçak çalıştırmanın yaygınlaşması ile esnek çalışma koşullarının çocuk işçiliğini artıran faktörler olduğunu dile getiren Karabulut, uygulanan ekonomik politikaların çocuk çalıştırmayı daha da artırdığını söyledi.
Cezada indirim girişimi
Eğitim sisteminin kötülüğü ile eğitimde özelleştirmenin de çocuk işçiliğini tetiklediğini kaydeden Karabulut, sokakta çalışan, zamanla sokakta yaşamaya başlayan çocukların suça da yöneldiklerini, yapılan araştırmaların özellikle mala karşı suç olan hırsızlıkta çocukların oranının hızla arttığını gösterdiğini anlattı. Çocuk işçiliğinin en kötü koşullarını, sokakta; tarım ve mobilyacılık, oto tamirciliği, kaportacılık ve ayakkabıcılık kollarının bulunduğu sanayide çalışanların yaşadığını dile getiren Karabulut, iktidarın “İstihdam Paketi” adı altında hazırladığı tasarıda, çocuk işçi çalıştıranlara karşı uygulanan para cezasının azaltılmak istenmesini eleştirdi. Henüz resmi olarak kendilerine iletilmeyen taslakta, basından öğrendiğine göre 16 yaşından küçük çocuk çalıştırmanın 904 YTL olan cezasının 100 YTL’ye indirilmek istendiğini kaydeden Karabulut, bunun 16 yıldır yürütülen çocuk işçiliğini engelleme çalışmalarını baltalamak olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk sınırı 2 bin 269 YTL

SONRAKİ HABER

Uzaklarda bir kent var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...