27 Mart 2008 00:00

Ateş Bağdat’a sıçradı

Irak güvenlik güçleriyle, Şii lider Mukteda el Sadr’ın Mehdi Ordusu’na bağlı milisler arasındaki çatışmaların yayıldığı bildirildi.

Paylaş

Irak güvenlik güçleriyle, Şii lider Mukteda el Sadr’ın Mehdi Ordusu’na bağlı milisler arasındaki çatışmaların yayıldığı bildirildi. Önceki gün Basra’da başlayan operasyonun ardından başkent Bağdat’ta Şiilerin kalesi olan Sadr semtine sıçrayan çatışmalar nedeniyle 2 gün içinde 50’den fazla kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla yaralı var. Irak Başbakanı Nuri Maliki, Şii milislerine silahlarını güvenlik güçlerine teslim etmek için 72 saat süre verdi. Sadr’ın Irak’ın orta kesimindeki Necef kentindeki siyasi bürosundan yapılan açıklamada ise, “Sadr’ın Maliki’den Basra kentini terk etmesini ve kentteki gerilimi azaltmak için de müzakere başlatılmasını istediği” belirtildi.
Irak’ın Şii ağırlıklı hükümetinin başkanı el Maliki, Şii din adamı Mukteda el Sadr’a bağlı grupların da dahil olduğu gruplara karşı Basra’daki operasyonu bölgeye giderek yerinde izlerken, çatışmaların, ülkenin ikinci büyük kenti Basra’dan, başta başkent Bağdat’ın Sadr semti olmak üzere diğer Şii bölgelere yayıldığı bildirildi. Iraklı yetkililer, Basra’da sokak çatışmaları ve işgal güçlerinin düzenlediği hava saldırılarında “militan olduklarından şüphe edilen” en az 40 kişinin öldüğünü duyurdular.
Bağdat’taki Sadr semtinde ise şimdiye kadar 20 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Iraklı Komutan Ali Gaydan, ordunun Basra’da “yasadışı” diye nitelediği faaliyetleri sona erdirmek için operasyon düzenlediğini söyledi. BBC’nin Bağdat’taki muhabiri Adam Brookes ise başkentten Basra’ya üç tugay kaydırıldığını, operasyona katılan toplam asker sayısının 15 bini bulabileceğini kaydetti.
Mehdi Ordusu: Hedef alındık
En güçlü kalelerinden biri konumunda olan Basra’daki operasyonlarda diğer gruplardansa kendilerinin “özel olarak hedef alındığını” ifade eden Mehdi Ordusu’ndan bir sözcü, kendilerini destekleyenlere soğukkanlı davranmaları çağrısı yaptıklarını dile getirirdi. Irak hükümet sözcülerinden Ali Debbağ ise hiçbir grubun özel olarak hedef alınmadığını savundu.
Sadr’a bağlı siyasi grup aynı zamanda meclisteki en büyük Şii gruplardan biri durumunda. Altı aydır uyguladığı ateşkesi, geçtiğimiz günlerde altı ay daha uzatan Sadr hareketi, gelişmeler karşısında ülke genelinde “sivil itaatsizlik” kampanyası başlatma tehdidinde bulunmuştu. Ancak Sadr, gösterdikleri iyi niyetin karşılık bulmadığını, güvenlik kuvvetlerinin tarafsız olmadığını ve hükümete yakın grupların denetimine girdiğini öne sürüyor. Öte yandan, Basra ile Bağdat’ın arasında kalan Kut kenti sakinleri, Mehdi Ordusu’nun kentin bazı noktalarını ele geçirdiğini ileri sürdü. Kentteki polis kuvvetleri bu bilgileri yalanladı ancak civardaki Aziziye ve Numaniye kasabalarının denetiminin Mehdi Ordusu’na geçtiğini kabul ettiler.
Basra’da dün uygulanmaya başlanan gece sokağa çıkma yasağı uygulaması da ülkenin güneyindeki başka kent ve kasabaları da kapsayacak şekilde genişletildi. Irak’ın petrol üretim ve ihracatının başlıca merkezi durumunda olan Basra’nın kontrolü geçen aralık ayında İngilizlerden Iraklılara devredilmişti.
ABD saldırısında 8 Iraklı öldü
Irak’ın eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in kalesi Tikrit’e yönelik Amerikan hava saldırısında ise 8 Iraklının öldüğü bildirildi. Yerel polis açıklamasında, aralarında bir hakimin de bulunduğu 8 sivilin öldüğünü belirtirken, operasyon ve sivil kayıplar Amerikan askeri kaynaklarınca da doğrulandı.
Adının açıklanmasını istemeyen yerel polis yetkilisi de ölenlerin, El Kasidiye mahallesinde bulunan ve evleri isabet alan bir aileye mensup olduğunu belirtti. Bağdat’taki Yeşil Bölge’ye yapılan havan toplu saldırısında 3 Amerikalının yaralandığı bildirildi. ABD elçiliği yetkilileri, saldırıda Bağdat’taki Amerikan yönetiminde çalışan 3 kişinin ağır yaralandığını duyurdu. (DIŞ HABERLER)

İngiltere işgali sorgulamıyor

İngiltere’de ana muhalefetteki Muhafazakar Parti tarafından gündeme getirilen, Liberal Demokratlar’ın da destek verdiği Irak savaşı konusunda kapsamlı soruşturma açılması talebi, Avam Kamarası’nda reddedildi. İktidardaki İşçi Partisi’nin 12 üyesinin de lehte oy verdiği taleple ilgili oylamada, 271 ‘evet’e karşılık 299 ‘hayır’ oyu kullanıldı.
Hükümet yetkilileri oylamadan önce yaptıkları konuşmalarda, “soruşturmanın gerekli olduğuna kendilerinin de inandığını, ancak bunun Irak’taki operasyonlar sürerken olmaması gerektiğini” ifade etti. Başbakan Gordon Brown, konuyla ilgili bir soruşturmanın şimdi açılmasının Irak’taki İngiliz askerlerinin mücadelesini olumsuz etkileyeceğini savunurken, Dışişleri Bakanı David Miliband da böyle bir soruşturmanın Irak’taki İngiliz askeri varlığının sona ermesinden sonra yapılması koşuluyla “gerekli” olduğunu vurguladı.
Muhafazakar partili gölge Dışişleri Bakanı William Hague ise soruşturma için beklenmesine gerek olmadığını belirtti ve “Şimdi bunu yapmanın tam zamanı” dedi. 2003 yılında kendisinin de Irak’a asker gönderilmesi yönünde oy kullandığını da hatırlatan Hague, “Ancak şimdi bu karardan almamız gereken bütün dersleri alma ve savaş sonrası planlamada aksayan şeyleri iyice görmenin tam zamanı” diye konuştu. Hague, böyle bir soruşturmanın Irak’taki İngiliz askeri varlığına zarar vereceği tezini de reddetti.
İktidar partisinin, Irak savaşına yol açan koşulların Irak’taki operasyonların tümüyle sona ermesinin ardından bağımsız bir kurul tarafından soruşturulması talebi ise 259’a karşı 299 oyla kabul edildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Arap Birliği ‘eksik’ toplanıyor

SONRAKİ HABER

Konyaspor, Raşit Çetiner’e emanet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...