27 Mart 2008 00:00

MARÇEP’in Vize toplantısı

Geçtiğimiz yıllarda Vize’nin Evrencik köyü yakınlarına kurulmasına izin verilen çimento fabrikasından sonra, bu yıl da Vize’ye 10 km uzaklıktaki Çakıllı beldesinde yeni bir çimento fabrikası kurulmak istendi.

Paylaş

Geçtiğimiz yıllarda Vize’nin Evrencik köyü yakınlarına kurulmasına izin verilen çimento fabrikasından sonra, bu yıl da Vize’ye 10 km uzaklıktaki Çakıllı beldesinde yeni bir çimento fabrikası kurulmak istendi. Belde halkı ve belediye başkanı, fabrikanın kurulmasına karşı çıkarken 27 Şubat’ta yapılan ÇED toplantısına binlerce kişi katıldı. Fabrika kurulmak istenen arazi değeri Milli Emlak tarafından 13 milyon YTL olarak belirlense de Taşyapı’nın sahibi Emrullah Turanlı, 2 milyon YTL’ye ortak olduğu Avrupa Çimento Şirketi’ne satmış arsayı. Çakıllı’ya kurulmak istenen fabrikaya izin verilmezken, halk Evrencik’e kurulan fabrikanın kapatılmasını, üretiminin engellenmesini istiyor. Bu duruma dikkat çekmek isteyen Marmara Çevre Platformu (MARÇEP), 30. bölge toplantısını, 22-23 Mart tarihlerinde Kırklareli’nin Vize ilçesinde gerçekleştirdi. Toplantıya, MARÇEP üyeleri dışında Vize ve Çakıllı halkından çok sayıda kişi katıldı. Toplantıda Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Prof. Dr. Osman İnci, Prof. Dr. Emre Aysu ve Prof. Dr. Cemil Cangir de birer sunum yaptı.
Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar yaptığı sunumda, kirli yatırımların başında çimento sanayi, termik santraller, nükleer enerji ve demir çelik sanayisinin geldiğini belirten bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Ali Osman Karababa da kentleşme ile birlikte çimentoya olan ihtiyacın arttığını belirterek, dünyada atmosfere salınan karbondioksitin yüzde beşinin çimento sanayisine ait olduğuna değindi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Maddi değerlerle ölçülemeyecek zararlar yaratabilir

SONRAKİ HABER

‘Çevreyi kirleterek sonuca ulaşılmaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...