27 Mart 2008 00:00

Barolardan suç duyurusu

Van Barosu, Newroz kutlamasına yapılan müdahalenin ardından çıkan olayların sorumlusunun Van valisi ile emniyet müdürü olduğunu belirterek Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Paylaş

Van Barosu, Newroz kutlamasına yapılan müdahalenin ardından çıkan olayların sorumlusunun Van valisi ile emniyet müdürü olduğunu belirterek Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Van Barosu, kentte 22 Mart’ta Newroz kutlamasına güvenlik güçlerinin müdahale etmesiyle çıkan olaylara ilişkin Van Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Van Barosu Başkanı Ayhan Çubuk, olayların sorumlusunun Van Valisi Özdemir Çakacak ve emniyet müdürü olduğunu belirtti. Vali Çakacak’ın 2911 sayılı Yasa’nın kendisine tanıdığı yetkiyi hukuka aykırı bir şekilde kullandığına dikkat çeken Çabuk, “22 Mart günü sabah saatlerinde DTP il binası önünde çıkan olaylarda güvenlik güçlerinin zor kullanması sonucu meydana gelen olaylarda Zeki Erinç adlı vatandaş yaşamını yitirmiştir” dedi.
‘Newroz 1992 yılından beri izinli yapılıyordu’
Van’da 1992 yılından bu yana Newroz kutlamalarının izinli yapılarak olaysız sona erdiğini hatırlatan Çubuk, “Bugüne kadar kutlamalara ‘mutlaka 21 Mart günü yapılacak’ şeklinde bir dayatma söz konusu olmamıştır. Düzenleme kurulunun 22 Mart günü yapılması istenen kutlamaların, valilik makamınca 21 Mart tarihinde ısrar etmesi üzücü olaylara davetiye çıkarmıştır” şeklinde konuştu.
Vali Çakacak’ın, bayramın kutlama tarihi konusundaki anlaşılması güç ve katı ısrarının bu olayların çıkmasına neden olduğuna vurgu yapan Çubuk, şunları kaydetti: “Güvelik güçlerinin topluluğu dağıtmak için kullandığı aşırı ve orantısız gücün yarattığı öfke olayların büyümesine, neredeyse şehrin tüm cadde ve sokaklarına yayılmasına neden olmuştur. Kendilerine sağladığı yetkiyi aşarak kötüye kullanan, ilin mülkü amiri olan valiyi, emniyet müdürünü bu olayların sorumlusu olarak görüyoruz. Bundan dolayı haklarında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduk.”
Avukata tehdit
Newroz olaylarında gözaltına alınan bazı sanıkların müdafiliğini yapan Av. Baran Bilici’nin adliye koridorunda sivil giyimli bir polisin fiziki müdahalesine ve sözlü tehdidine maruz kaldığını belirten Çubuk, bu polis memurunun kimliğinin bir an önce saptanarak hakkında gerekli yasal işlem yapılmasını istediklerini kaydetti. (Van/DİHA)

Hakkari Barosu’ndan işkence iddiası

Hakkari Barosu, Yüksekova’da Newroz kutlamasına yapılan müdahalenin ardından gözaltına alınanlara işkence yapıldığını belirterek, ilçe emniyet müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu
Yüksekova’da 23 Mart’ta yaşanan olaylarda gözaltına alınan 18 kişinin sorgusu sürüyor. Hakkari Barosu’na bağlı 17 avukat, güvenlik güçlerinin gözaltında bulunanlara işkence ve kötü muamelede bulunduğunu belirterek savcılığa ilçe emniyet müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukatlardan Muhyettin Güngör, gözaltına alınanların kötü muameleden dolayı polislerin hazırladığı tutanaklara imza atmadıkları için savcılığa çıkarılamadıklarını belirtti. Güngör, yarın da olaylar sırasında bir vatandaşın üzerine panzer süren kişi hakkında “kasten adam öldürmek” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Öte yandan Hakkari’deki iş adamları, siyasi parti temsilcileri, meslek odaları ile Hakkari Belediye Başkanı Kazım Kurt, çıkan olaylara ilişkin hazırladıkları raporu Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu’na sundu. Vali ile makamında görüşen kitle örgütü temsilcileri, görüşmede yaşanan olaylara ilişkin inceleme yapılmasını talep etti. Görüşmede, benzer olayların yaşanmaması için sorumluların yargı önüne çıkarılması istendi.
ÖNCEKİ HABER

JİN û JîN

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa