27 Mart 2008 00:00

Newrozda yaşama hakkı ihlal edildi

Van, Hakkari, Siirt ve Yüksekova’daki Newroz kutlamalarında, polis kurşunuyla 2 kişinin yaşamını yitirmesi ve 100’lerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar İHD İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kınandı.

Paylaş

Van, Hakkari, Siirt ve Yüksekova’daki Newroz kutlamalarında, polis kurşunuyla 2 kişinin yaşamını yitirmesi ve 100’lerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar İHD İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kınandı.DTP, EMEP, Eğitim Sen, Sine-Sen ve İHD yaptıkları ortak basın açıklamasında bölgedeki Newroz kutlamaları sırasında, polisin genç, yaşlı demeden insanları coplaması ve gerçek kurşun kullanarak yüzlerce insanı yaralamasına tepki gösterdi.
Anayasa’ya aykırı
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Newroz’un İstanbul ve Diyarbakır’da coşkuyla kutlandığı halde, yasaklanan yerlerde, güvenlik güçlerinin kutlamalara yönelik saldırıları sonucu yaşam, ifade, örgütlenme hakkı, güvenlik hakkı, işkence ve kötü muamele yasağının, devlet güçleri eli ile yaygın olarak ihlal edildiğini belirtti. Anayasa’nın 34. maddesine göre herkesin önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğunu belirten Yoleri, “Anayasa ve yasalarda izin prosedürü bulunmamasına rağmen bu gerekçeyi kullanarak Anayasa ve yasayı açıkça ihlal ettiler” şeklinde konuştu.
Basın sansürlendi
Yoleri, İhlas Haber Ajansı, Cihan Haber Ajansı, Anadolu Ajansı ve Dicle Haber Ajansı muhabirlerinin çevik kuvvet ekiplerince dövüldüğünü de belirtti. EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek ise, “Bayramlarını kutlamak isteyen insanlara kurşun sıkmak ve onları coplamak kabul edilebilir bir şey değildir, parti olarak saldırıları kınıyoruz” dedi.(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da da silah kullandılar

SONRAKİ HABER

Akın Birdal: ‘Görevden alınsınlar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa