27 Mart 2008 00:00

Sahipler ‘durun’ dedi

AKP hakkında açılanan kapatma davası ve ardından Ergenekon soruşturması kapsamında yaşanan gözaltılarla gerilen siyasi ortamın “ekonomik istikrarı” bozacağı endişesi, başını sermaye örgütlerinin çektiği bazı kuruluşları harekete geçirdi.

Paylaş

AKP hakkında açılanan kapatma davası ve ardından Ergenekon soruşturması kapsamında yaşanan gözaltılarla gerilen siyasi ortamın “ekonomik istikrarı” bozacağı endişesi, başını sermaye örgütlerinin çektiği bazı kuruluşları harekete geçirdi. TÜSİAD’dan sonra dün de TOBB, TZOB, TESK’in başını çektiği örgütler “gerilimi durdurun” çağrısı yaptı.
TOBB, TZOB, TESK, Türk-İş, Hak-İş, TİSK ve Kamu-Sen başkanları, Çırağan Sarayı’nda bir araya gelirken, diğer illerde de bu kuruluşların yerel yöneticileri sağduyu çağrısında bulundu. Bu kuruluşlar tarafından ortaklaşa hazırlanan “Türkiye için Sağduyu” çağrısı metni TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından okundu.
Hisarcıklıoğlu’nun okuduğu metinde şöyle denildi: “Türkiye bugünlerde zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmektedir. Ülkemizin bu kritik dönemden hiçbir yara almadan çıkması hepimizin ortak dileğidir. Uluslararası finansal krizin dalgalanmalarını hissetmeye başladığımız bugünlerde iktisadi tedbir arayacağımıza hâlâ sağduyu arıyor olmamız bir talihsizliktir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın başlangıç ilkelerine dayalı demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Vazgeçilmez olan bu ülkelerin bütünü, bizi bir arada tutmaktadır. Bu ilkelerin varlığı dışında her mesele siyasetin konusu olabilir ve özgürce tartışılabilir.”
Parti kapatmaya tepki
Ortak metinde, Türkiye’de yaşanan politik sürecin toplumda umutsuzluğu ve karamsarlığı artırdığı belirtilerek, şöyle devam edildi: “Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılabilmesi aynı kolaycı yaklaşımla kurum ve bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine hizmet etmek yerine zarar vermektedir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi demokrasimizin işleyişi için son derece önemlidir. Ülkemiz Anayasa’yı ve siyasi partiler kanununu ilgilendiren çeşitli sorunlar etrafında gergin bir süreç içerisindedir. Halbuki yapmamız gereken ekonomik, siyasi ve sosyal standartlarımızı gelişmiş ülkelere ulaştırmak ve AB sürecini hızlandırmak olmalıdır.”
Öte yandan, dün TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ da, Türk-İş’i ziyaret etti.Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Yalçındağ'ın kabulünün ardından yaptığı açıklamada, toplantıda gerilimin azaltılmasını konuştuklarını söyledi. Kumlu, "Anayasa değişiklik paketinin yanlış olduğunu düşünüyoruz. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ da bu görüşe katılıyor" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Toptan’dan çağrıya destek

TBMM Başkanı Köksal Toptan, sivil toplum örgütlerinin yaptığı “sağduyu çağrısı”na destek verdi ve şöyle dedi: “Bildiride de ifade edildiği gibi, akılla düşünmeye ihtiyaç var. Ben de bir açıklamada bunu dile getirmiştim. O nedenle sivil toplum örgütlerinin bu çağrısını da önemsiyorum. Herkesin böyle bir sağduyu çağrısına uymaya ihtiyacı vardır.”
Toptan, 5. Dönem Hatay Milletvekili Sabahattin Adalı'nın cenaze töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toptan, bir gazetecinin, “Anayasa değişikliğine karşı mısınız, böyle bir süreçte? Zamanlaması nasıl” sorusuna, “Anayasa değişikliğine karşı değilim, yani çok kolay, bildiride de ifade edildiği gibi, çok kolay parti kapatılmamalıdır. Ancak zamanlaması konusunda, belki biraz partiler arasında bir görüş alışverişinde bulunulmasında, tartışmakta yarar vardır” yanıtını verdi. Toptan, “Sizin bir girişiminiz olacak mı, Meclis’te liderlerle görüşmek, zirve yapmak gibi” sorusuna ise “Hayır, şu anda benim gündemimde böyle bir şey yok” yanıtını verdi. (Ankara/Evrensel)

CHP ve MHP: Çağrı hükümete yapılmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, sivil toplum örgütlerinin çağrısını “Türkiye’de gerilim azaltılsın isteniyorsa herkesin telkinlerini, tavsiyelerini iktidara yöneltmesi gerekir. Bunu yapmayıp sorumluluğu herkese yaymaya kalktığınız zaman muhatabı belli olmaz” sözleriyle değerlendirdi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise, söz konusu çağrıya ilişkin olarak, "öznesi olmayan bir cümlenin yüklemi hiçbir anlam ifade etmez" dedi. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı da çağrının muhatabının hükümet olduğunu belirterek "gerginliği tırmandıran da düşürecek olan da hükümettir" diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

Baykal ve Bahçeli’yi davet etti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, sivil toplum kuruluşlarının sağduyu çağrısının ardından, CHP Genel Başkanı Baykal ve MHP lideri Bahçeli ile ayrı ayrı Köşk’te görüşmek için harekete geçtiği bildirildi.
Gül’ün, Baykal’ı, Senegal ziyareti sırasında Köşk’e davet ettiği ifade edildi. Yabancı konuk trafiğinin yoğunluğu da göz önünde tutularak görüşmenin ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin ziyaretinden sonraya planlandığı kaydedildi.
Çankaya Köşkü’nde bugün saat 12.45’te gerçekleştirilecek görüşmede, dış politikanın değerlendirileceğinin planlandığı ifade edildi. Gül’ün, davetinin son yaşanan siyasi gerginliklerle ilgisinin bulunmadığı belirtildi. Baykal’ın, görüşmeye yalnız katılacağı kaydedildi.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, yarın yine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de görüşeceği belirtildi.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, siyasal gerilimi düşürmek için bir çalışma içine girmesinin geç kalınmış bir hareket olduğunu söyledi. Sivil toplum kuruluşlarının sağduyu çağrısı yaptığını belirten Sezer, “Sayın Cumhurbaşkanı çok geç kaldı. Ama sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin bugün yaptığı çağrıyı çok önemsiyorum” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Gündemi sarsan kapatma haberi yalanlandı

AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin, raportör Dr. Osman Can’ın, ‘davanın kabulü’ yönünde görüş bildirdiği haberi dün gündeme bomba gibi düştü. Ancak, ANKA ajansının geçtiği bu haber konusunda bir açıklama yapan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, “ilk inceleme raporunu tamamlandığına ilişkin haberlerin gerçek dışı olduğunu” bildirdi.
Öte yandan, raportör Osman Can da, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Henüz görüşümü oluşturmadım. Görüşümün sunulması için son gün Pazartesi. O gün gelince Mahkeme gündeme alınıp alınmayacağına bakar” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İkinci planda kalan kadın

SONRAKİ HABER

Dink komisyonu tartışmaları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...