27 Mart 2008 00:00

Köylü borcunu borçla kapatıyor!

Bergama’da çiftçiler kredi ile ayakta duruyor. Borçlarını kredi ile kapatan çiftçiler, kara kara düşünüyor.

Paylaş

Bergama’da çiftçiler kredi ile ayakta duruyor. Borçlarını kredi ile kapatan çiftçiler, kara kara düşünüyor. 20 binin üzerinde üyesi olan Bergama Ziraat Odası Başkanı Bedri Çakmaklıoğulları, “Köylü borcunu borçla kapatıyor. Borcu borçla kapatmanın da bir sonu gelecek ama şimdilik borcunu ödeyemeyip de tarlasına haciz gelen çiftçi yok” diye konuştu.
Çiftçi fiyat endeksi kurulsun
Bergama’da çiftçilerin durumunu değerlendiren Çakmaklıoğulları, “Çiftçi Fiyat Endeksi”nin
kurulmasını öreniyor. Çakmaklıoğulları, geçen yıl buğdayda toprak altı gübresinin elli kiloluk torbası 22 YTL iken, bugün 44 YTL olduğunu belirtiyor. Zirai ilaç, yabancı otla mücadele ilacında da durumun aynı olduğunu ifade eden Çakmaklıoğulları, 10 tane tohum firması varsa bunların sekizinin yabancı olduğunu belirterek, “Tohumlar fire vermiyor, verimi iyi ama gelecek yıl ekemiyorsunuz” dedi. Ülkemizde pamuk tarımının bitirildiğini ve şu anda Yunanistan’ın en önemli pamuk alıcısı durumuna gelindiğini ifade eden Çakmaklıoğulları, ülke olarak dünyanın en büyük pamuk ithalatçılarından birisi olmanın acı verici olduğunu belirtti.
Çok başlılık var
Tarımda çok başlılığın olduğunu belirten Çakmaklıoğulları, bir milli tarım politikası ve planlamasının olması gerektiğini söyledi. Bir üretici olarak kendisinin de gelecek yıl ne ekeceğini bilemediğini ifade eden Çakmaklıoğulları, “Çiftçi iş yaptırmak için İlçe Tarım Müdürlüğünün, Ziraat Odasının, Tariş’in, Tarım Kredi Kooperatifinin, diğer bölgelerde Fiskobirlik, Pankobirlik vb. kuruluşların kapısını çalmak zorunda. Aslında bütün bunlar tek çatı altında birleşse çok daha iyi olacak, bu bizim talebimiz” dedi.
Çakmaklıoğulları, “AB’ye göre, Türkiye’de tarımla ilgilenen üreticinin nüfusun %10’una düşürülmesine göre bir ayarlama planı varsa, diğer ötelenen çiftçiye de bir rahatlatma çalışması olmalı ama maalesef yok” dedi.
Keçilerin ormana girişi yasaklanıyor
Bergama’nın 114 köyünden en azından 60’ında keçi sürülerinin de olduğunu belirten Çakmaklıoğulları şunları söyledi: “Keçilerin ormana girişi yasaklanıyor. Şunu özellikle yazmanızı istiyorum. Keçi ormanın öz malıdır. Bize gelen keçi sahiplerini yetkililere gönderiyorum. Keçi aslında ormana zararlı değil. Yeni yetiştirilen fidanlıklar zaten tel örgülerle çevrili, keçiler oralara giremez. Bu sürüler satılırsa köylümüz ne yapacak? Bir de alternatif ürün olarak zeytin üretiminde yeni üreticiler türedi. Zeytin üreten üreticilerin ancak %30’u bizim üyemiz. Diğerleri sanayiden para kazananlar, emekliler, memurlar. Zeytin üretiminde, dikildikten sonra dekar başına 250 YTL yardım veriliyordu. Şu sıralar trilya zeytine destek verilmiyor, Edremit’in yağlık zeytinlerine destek vermeye devam ediyorlar” (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bergamalı taksicilerin ‘taksi dolmuş’ talebi!

SONRAKİ HABER

Gediz’deki kirlilik tarımı tehdit ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa