28 Mart 2008 00:00

Nâzım devrim için çalışmayı öğretti

Kübalı Şair Pablo Armando Fernandez, Nâzım Hikmet’in Kübalı şairlere devrim için çalışmayı öğrettiğini söyledi.

Paylaş

Kübalı Şair Pablo Armando Fernandez, Nâzım Hikmet’in Kübalı şairlere devrim için çalışmayı öğrettiğini söyledi. Nâzım’ı Türkiyelilere anlatmak üzere gelen Fernandez, yaratıcı sanatçının devrim için yapacak çok şeyi olduğunu belirtti.
Milli Kütüphane Başkanlığı ve Küba Büyükelçiliği’nin önceki akşam düzenlediği “Nâzım Hikmet Havana’da” başlıklı söyleşiye Kübalı Şair Pablo Armando Fernandez katıldı. Nâzım Hikmet’le Küba’da tanışmış olan Şair Fernandez, Nazım’ın Kübalı şairlere devrim mücadelesine nasıl katkı sunacaklarını öğrettiğini bildirdi.
Milli Kütüphane Yunus Emre Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Fernandez’le birlikte Doç. Dr. Necati Kutlu da katıldı. Kutlu, Fernandez’in Küba’nın önde gelen şairlerinden ve “adeta yaşayan bir tarih” olduğunu belirtti. Fernandez’in en tanınmış eserleri arasında “İlahi Kitap”, “Marşlar”, “Aşk ve Savaş Meydanı” gibi kitapları olduğunu aktaran Kutlu, Fernandez’in kitaplarının henüz Türkçeye çevrilmemiş olduğunu iletti. Kutlu, şairin kitaplarını Türkçeye çevirmeye karar verdiklerini bildirdi.
‘Nâzım bir baba, bir kardeşti’
Sözlerine, önce Konstantinopol sonra Homeros sayesinde Türkiye’yi ve Anadolu’yu tanıdığını belirterek başlayan Fernandez, daha önce İzmir’de katıldığı bir şairler toplantısında kendisine şairlerin çok sıcak davrandığını aktardı. “Bir Kübalı olarak bu kadar sevildiğimi görmedim” diyen Fernandez, şiirin evrensel dilinin insanları yakınlaştırdığını vurguladı. Küba devriminin ise küçücük bir adada, birçok şeyle birlikte büyük çapta bir kültürel değişime neden olduğunu belirten Fernandez, Küba’nın silahının eğitim ve sağlık alanındaki gelişmişliği olduğunu bildirdi.
Nâzım Hikmet’in Küba’ya gelişini, “bir baba, bir kardeş Küba’ya gelmişti” sözleriyle ifade eden Fernandez, ‘Kübalı şairlere savunmaları gereken şeyleri öğretecek olan’ Nâzım’ın Küba’ya gelmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Nâzım Hikmet’le “Pazartesi Devrimi” isimli gazete için Havana’da röportaj yaptıklarını aktaran Fernandez, Hikmet’in Kübalı şairlere, yaratıcı sanatçının devrime nasıl katkı sunmaları gerektiğini anlattığını bildirdi. Fernandez, Nâzım’ı tanımaktan ötürü mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.
Bugün İstanbul’da
Fernandez, bugün, İstanbul Üniversitesi’nde şiirseverlerle buluşuyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kurul Odası’nda yapılacak söyleşi sabah saat 10.00’da başlayacak. İÜ İspanyol Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı ve Küba Büyükelçiliği tarafından düzenlenen söyleşide Fernândez, hayatından kesitler sunup, şiirlerini okuyacak. Pablo Armando Fernândez, 20-23 Mart günleri arasında yapılan, 4. Uluslararası İzmir Şiir Buluşması için Türkiye’ye gelmişti. Nâzım Hikmet’in arkadaşı olarak da bilinen Pablo Armando Fernândez, 1930 yılında Küba’da doğdu. 1958 yılında dramatik şiiri “Las armas son de hiero”, Küba Devrim hareketi’nde sosyal bir buluşma noktası olan “26 Temmuz Hareketi” (Movimiento de 26 de Julio) adlı salonda sahnelendi. 1962-1965 yılları arasında İngiltere’deki Küba Elçiliği’nde kültür ateşesi olarak görev alan Fernandez’in tüm şiirleri El sueno, la razôn adlı yapıtta toplandı ve yayımlandı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

100 temel eserde çeviri korsanlığı!

SONRAKİ HABER

Altın için sondaj çalışmaları başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...