28 Mart 2008 00:00

Su(ç)suz mahalleli evsiz kalacak

Yıllardır su ve kanalisazyon sorunu yaşayan Maden Mahallesi şimdi de yıkımla karşı karşıya

Paylaş

25 yıldır suyu ve kanalizasyonu olmayan mahalle, şimdi de 3. köprüye bağlanacak çevre yollardan biri üzerinden geçecek diye yıkılmak isteniyor.
Sarıyer Maden Mahallesi Dereiçi Mevkii tam 20 yıldır suyu akmayan, kanalizasyonu olmayan bir mahalle. Kars Mahallesi olarak da bilinen Dereiçi Mevkii’nin şimdi de İstanbul’da trafik sorununa çözüm olması için yapılmak istenen ‘3. Boğaz Köprüsü’yle başı dertte. Yıllardır su ve kanalizasyon için Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülin ile mücadele eden mahalleli, gidecek yerleri olmadığını belirterek evlerini yıktırmayacaklarını söylüyorlar.
Önce susuzdular şimdi de evsiz kalacaklar
20 yıldır Maden Mahallesi Dereiçi Mevkii’nde oturan 5 çocuk babası Ahmet Malkoç’un dertleri bitmek bilmiyor. “Ne emekliliğim var ne de sağlık güvencem. Çocuklarımın eline bakıyorum” diyen Ahmet Malkoç, 20 yıldır kanalizasyonu olmayan, suyu akmayan bir evde oturduğunu söyledi. Hortumla tankerden ya da kuyudan su aldıklarını ifade eden Malkoç, belediyenin evlerine su bağlamak yerine, mahalleye tankerle su taşıdığını anlattı. Özellikle yaz aylarında sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Malkoç, su için mahalle halkının birbiriyle kavga eder duruma geldiğini vurguladı. Mahallenin sorunlarının bununla bitmediğini belirten Malkoç, 3. köprü nedeniyle evlerinin yıkılmasının gündemde olduğunu ifade etti. Malkoç, yıllardır susuzluk nedeniyle mağdur olan mahallenin bu defa da yıkımlarla mağdur edileceğini ifade etti.
Hastalık baş gösterdi
10 kişilik ailesiyle aynı evi paylaşan Canfes Malkoç, “Evleri yıkılırsa bu insanlar nerede kalacak. Kendini denize mi atacak, sokağa mı” diyerek tepkisini dile getiriyor. Belediyenin tankerlerle taşıdığı suyun nereden getirildiğini bilmediklerinin ifade eden Malkoç, suyun temiz olmaması nedeniyle rahatsızlanan çocuklar olduğunu ve hastaneye kaldırıldıklarını ifade etti.
Hastalıkların bununla da kalmadığını vurgulayan Malkoç, su olmadığı için gerektiği gibi temizlik yapamadıklarını, bu nedenle de sık sık hasta olduklarını sözlerine ekledi.
Su yüzünden kavga ediyorlar
20 yıldır Kars Mahallesi’nde (Dereiçi Mevkii) yaşayan Sakine Çelik ise, “Su yok, kanalizasyon yok, Yusuf Tülin’e gidiyoruz ‘Bize mi danıştınız da köylerinizden gelip buraya ev yaptınız, köyünüzde dursaydınız’ diyerek yol gösteriyor” şeklinde konuştu.
Çelik, “Başbakan ‘Suyu olmayan ev kalmadı’ diyor gelsin bir de benimle konuşsun, baksın bakalım neler çekiyoruz” dedi. Komşusu Canfes Malkoç’la su nedeniyle kavga ettiklerini belirten Çelik, “Ben onu annem kadar seviyorum. Ama su yüzünden kavga ettik ve 2 aydır konuşmuyoruz” şeklinde konuştu. Üçüncü köprüye bağlanacak çevre yollarından birinin evlerinin üzerinden geçeceğini söyleyen Çelik, “Evlerimizi yıkamazlar” diye konuştu. Mahalle sakini Fadime Özer ise, “Su vermeyen belediye başkanı şimdi de evlerinizi yıkacağım diyor. Nasıl yıkacakmış gelsin de görelim” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Su alanları ve ormanlar yok edilecek
“3. köprüye 20 bin mahalle sakini ve ben karşıyım” diyerek söze başlayan Sarıyer Maden Mahallesi Muhtarı Mehmet Gümüş, köprünün trafiğe çözüm olmadığı gibi halka da zararı olacağını düşünüyor. “Buradan kesinlikle bazı kesimlere rant sağlanacağı görüşündeyim. 3. Boğaz Köprüsü’nün geçiş üzerindeki su havzalarımız, ormanlarımız yok edilecek” diyen Muhtar Gümüş, Dereiçi Mevkii’nde 25 yıldır su sıkıntısı çektiğini, bu sorunları çözülmeden şimdi de yıkım sıkıntısıyla uğraştıklarını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni yapılan tünel nedeniyle 200 ev yıkılacak. Burada evleri istimlak edilerek kaldırılacak olan mahalle sakinlerine Kağıthane’de TOKİ’den aylık ödemelerle ev verileceği söyleniyor. Yani ömür boyu borçlandırarak ev verilecek. Bu kabul edilemez bir tekliftir.”
Eylem Lodos
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEMEVİ

SONRAKİ HABER

‘Rıza yüzleşmeyi sağlıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...