28 Mart 2008 00:00

Suyumuz çeşmeden

Ülkemizde ‘su bakanlığı kurulsun, su kamulaştırılsın’ tartışmaları yapılırken uzmanlar da suya erişmenin bir insan hakkı olduğunu düşünüyorlar.

Paylaş

Ülkemizde ‘su bakanlığı kurulsun, su kamulaştırılsın’ tartışmaları yapılırken uzmanlar da suya erişmenin bir insan hakkı olduğunu düşünüyorlar. Su kaynakları piyasanın denetimi altına sokulmaya çalışılırken kuraklık devam ediyor, dolayısıyla su sorunu da devam ediyor. Özellikle başkentte su sorunu en üst düzeyde yaşanıyor.
Bir vatandaş olarak endişem, nasıl sağlığımıza, eğitimimize, can alıcı ihtiyaçlarımıza IMF ile ambargo konuluyorsa, temel ihtiyacımız suya da el konulması. Zaten tüm su kaynakları özelleştirilecek gibi. Başkentte su satan birçok bayi var. Nereden dolum yaptıkları bilinmeden, neyin ne kadar sağlıklı olduğu anlaşılmadan damacanalarla satılan sular... Evimizde musluğumuzdan akan suyu içemez olduk. Bu yüzden de su ticareti yapan birçok kuruluş ortaya çıktı. Zaten insanların alım gücü az. Evlerinin musluğundan akan suya para ödedikleri gibi bir de dışarıdan damacanalarla su almak zorunda kaldılar. Kimileri de onlarca su bidonlarını alarak sağlıklı olduğu tartışılır çeşmelerden su doldurmaya ve uzun kuyruklar oluşturmaya çalıştılar. Bazılarının üzerinde “içilmez” uyarısı olmasına rağmen içme suyu alan insanlar var.
Keçiören Ovacık köyünde bulunan çeşmeden insanlar su dolduruyor. Bazı semtlerden de bu çeşmeye gelip su dolduranlar var. İnsanların yaşam düzeylerini iyi göstermeye çalışan yöneticiler, gelip görmeliler insanlar içeceği suyu nereden alıyor! Geçim sıkıntısı çeken insanlar üç kuruşun hesabını yapıyorlar. Çünkü yaşam koşulları zorlaşıyor. Arabalarını yıkadıkları, hatta halılarını yıkadıkları çeşmeden su alıp içiyorlar. Gıda, kömür dağıtarak insanların yaşamlarını iyiymiş gibi göstermek doğru olmuyor. Yoksullara yardım adı altında belediye kaynaklarını kullanarak, birçok borcu ödeyemiyor, su sorununa çare bulamıyorlar.
“Ankara’yı susuz bırakmadık” diyen yöneticiler su dolum yerlerini ne kadar denetliyor? Damacanalarla aldığımız sular ne kadar sağlıklı?
Su sorunu görmezden gelinirse salgın hastalıklar ve çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar. Suyumuza ve sağlığımıza sahip çıkalım!..
Nazife Ortakçı (Keçiören/ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

2008 bahar dönemi seminerleri

SONRAKİ HABER

Kefen giyip tapularını istediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa