28 Mart 2008 00:00

2008 bahar dönemi seminerleri

Özgür Üniversite Bahar Dönemi, güncel ekonomik, siyasi seminerleriyle zenginleşmiş içeriğiyle yarın (29 Mart Cumartesi) başlıyor

Paylaş

Özgür Üniversite Bahar Dönemi, güncel ekonomik, siyasi seminerleriyle zenginleşmiş içeriğiyle yarın (29 Mart Cumartesi) başlıyor. Açılış seminerinde Fikret Başkaya’nın “Emperyalizm- Antiemperyalizm” başlıklı sunumu yer alacak.
Taner Timur’un, “Laiklik ve Milliyetçilik” seminerinin bulunduğu bahar döneminde çok önemli dersler ve atölye çalışmaları bulunuyor. 1980 sonrası Türkiye’de uygulanan kalkınma programlarının temel eksenini kamu sektörünün yeniden yapılandırılması oluştururken, özelleştirmeler yoluyla devletin ekonomideki ve sosyal hizmetlerdeki rolünün azaltılması, bu kapsam dahilinde en sık başvurulan yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Son yirmi yılda, neoliberal politikalar Türkiye’de kamu sektöründe yaşanan sorunlar için uygulanması en kolay “çözüm” olarak ileri sürüldüler. Ancak bu dönemde, neoliberal pratiklerin kamu sektörünün farklı alanlarındaki uygulamalarına bakıldığında, bu pratiklerin sağlıktan eğitime kadar çok geniş bir alanda vaat edilen sonuçları veremediği ya da çok sınırlı bir kesim için verebildiği, farklı toplumsal grupların söz edilen hizmetlerden eşit derecede yararlanamadıkları görülüyor.
Son yirmi yılda neoliberal pratiklerin nasıl eğitim, sağlık gibi toplumsal hayatın farklı alanlarında etkisini gösterdiğini inceleyen 13 araştırmacının her biri kendi saha araştırmasının ilk bulgularını, Özgür Üniversite’de verecekleri seminerlerde tartışmaya açacak. Özel güvenlikten özelleştirmelere, kentsel dönüşümden tarımsal birliklere birçok araştırma yer alacak.
Bir düşünme dersi!
Türker Armaner felsefe derslerini, felsefi tartışmayı yapmak için gerekli asgari donanımı oluşturabilmek için verecek.
Reşat Nuri Güntekin ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun romanlarındaki yabancı kadın kimliğine karşı oluşturulan Türk kadın kimliğinin toplumsal cinsiyet bağlamında değerlendirilmesinden oluşan dersten, Ortadoğu’ya ışık tutacak derslere kadar geniş bir yelpazeyi hedefleyen program, atölye çalışmalarını da ihmal etmemiş. Sinema ve İnsan Hakları, resim atölyeleri gibi...
Daha geniş bilgi için (212) 243 54 81 nolu telefona ya da istanbul@ozguruniversite.org elektronik posta adresine başvurulabilir. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sorunlarıyla boğuşan Elmadağ

SONRAKİ HABER

Suyumuz çeşmeden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa