28 Mart 2008 00:00

İngilizler, Sarko’yu sevdi

12 yıl aradan sonra Londra’ya resmi bir ziyaret için giden ilk Fransa Cumhurbaşkanı olan Nicolas Sarkozy, İngiliz-Fransız yakınlaşmasının temellerini attı.

Paylaş

12 yıl aradan sonra Londra’ya resmi bir ziyaret için giden ilk Fransa Cumhurbaşkanı olan Nicolas Sarkozy, İngiliz-Fransız yakınlaşmasının temellerini attı. İngiltere’nin nükleer santrallerinin geliştirilmesi için her türden desteği vermeyi vaat eden Sarkozy, en önemli çıkışı ise Afganistan konusunda yaptı.
Eşi Carla Bruni ile birlikte Londra’ya giden Sarkozy, İngiltere temaslarına Kraliçe Elizabeth’in Sarkozy çifti onuruna verdiği öğle yemeğiyle başladı. Sarkozy daha sonra, İngiliz Parlamentosu’nun iki kanadına yönelik konuşma yaptı. Sarkozy burada yaptığı 45 dakikalık konuşmada, iki ülkenin hiç olmadıkları kadar yakın olduklarını, ancak bunu yeni bir kardeşliğe dönüştürmek istediğini söyledi.
Afganistan’a asker gönderecek
Sarkozy’nin İngiltere’de verdiği en önemli uluslararası mesaj ise Afganistan’da her geçen gün sıkışan İngiliz ve ABD birliklerine yardım amacıyla daha fazla asker gönderme sözü oldu. Halen Afganistan’da 1500 asker bulunduran Fransa, bunu 2 bin 500’e çıkarmayı planlıyor. Bu konudaki karar, önümüzdeki hafta yapılacak Nato Zirvesi’nden sonra belirlenecek.
Fransa’da muhalefet partileri ve savaş karşıtları, Afganistan’a ek asker göndermeye tepki gösterirken, Sarkozy bu konuda İngiltere Başbakanı Gordon Brown’a teminat verdi. Böylece, İngiliz-Fransız yakınlaşmasının önemli ayaklarından biri Afganistan’a yardıma koşma oldu. Almanya ise daha önce yaptığı açıklamada, Afganistan’a ek asker göndermenin şu anda gündemde olmadığını açıklamıştı.
Memnuniyetle karşılandı
Sarkozy’nin Afganistan’da İngiltere ve ABD’nin yardımına hazır olduğunu açıklaması, İngiltere ve ABD tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak, Sarkozy’nin bu desteği karşılıksız değil. Sarkozy, asker katkısını artırmak için ittifaktan bazı teminatlar talep ediyor. Bunlar arasında Afganlara daha fazla sorumluluk verileceğine ve görevin askeri olmayan yönlerinin daha iyi koordine edileceğine dair bazı garantiler verilmesi isteniyor. Bu da Afganistan’daki paylaşımda Fransa’ya daha fazla pay ayrılması gerektiği anlamına geliyor. ABD ve İngiltere’nin, ek asker karşılığında Fransa’ya Afganistan’da daha fazla alan açıp açmayacağı, buna karşılık Sarkozy’nin tutumunun ne olacağı ile ileride belli olacak.
Sarkozy-Brown görüşmesi
Sarkozy’nin Londra ziyareti dün İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile yapılan görüşme ile tamamlandı. Her iki lider, küresel mali piyasalar ve Afganistan’daki gelişmeleri ele aldı. Görüşmede, nükleer enerji ve kaçak göçle mücadele alanında işbirliği öngören anlaşmalar imzalandı. Liderlerin görüşmesi, Londra’nın kuzeyinde, Arsenal futbol takımına ait Emirates Stadı’nda gerçekleştirildi. Arsenal’in stadı “Fransa’nın gayriresmi elçiliği” olarak biliniyor. Takımın çalıştırıcısı Arsene Wenger ve pek çok yıldız oyuncusu Fransız. Dolayısıyla stadın İngiltere-Fransa işbirliğinin başarısına örnek gösterilebileceği yorumları yapılıyor.
Geleceğe yatırım
Avrupa basını Sarkozy’nin İngiltere ziyaretini daha çok geleceğe yapılmış bir yatırım olarak değerlendiriyor. Bunun başında ise 1 Temmuz’dan itibaren AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak Fransa’nın, hem AB düzeyinde hem de uluslararası ölçekte attığı adımlara İngiltere’nin engel olmaması için böylesine bir yakınlaştırmayı gerçekleştirdiği biçiminde değerlendiriliyor. Almanya ise bu yakınlaşmadan oldukça rahatsız. Dün birçok gazete Sarkozy’nin ziyaretine geniş yer ayırırken, bunun Almanya’nın aleyhine bir adım olduğuna dikkat çekti. Ülkenin en çok satan gazetelerinden biri olan Süddeutsche Zeitung, ziyareti “Berlin’e karşı kardeşler” şeklinde yorumladı. (Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Arap liderler Suriye’ye gitmiyor

SONRAKİ HABER

Yen içinde kalmasın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...