28 Mart 2008 00:00

Arap liderler Suriye’ye gitmiyor

Arap Birliği’nin hafta sonunda Şam’da yapacağı yıllık olağan toplantısına, Arap liderleri arasındaki derin ayrılık damgasını vuruyor.

Paylaş

Arap Birliği’nin hafta sonunda Şam’da yapacağı yıllık olağan toplantısına, Arap liderleri arasındaki derin ayrılık damgasını vuruyor. Suriye’nin Lübnan’ın içişlerine karıştığını ileri süren bazı ülkeler, toplantıya alt düzeyde katılacağını ilan etti. Lübnan zirveye katılmayacağını açıklarken, Mısır ve Suudi Arabistan gibi Arap Birliği’nin önemli ülkeleri toplantıya alt düzey heyetle katılacaklarını bildirdiler.
Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul Gheit, MENA ajansına verdiği demeçte, Mısır Devlet Başkanı’nı temsil edecek ismin Hukuk İşleri ve Temsil Konseyleri Bakanı Müfid Şehab olacağını açıkladı. Mısır’ın bu tepkisinin altında yatan neden olarak ise Lübnan’daki siyasi kriz gösteriliyor. Suriye’ye Arap dünyasından ilk tepki, zirveye yalnızca Arap Birliği temsilcisiyle katılacağını açıklayan Suudi Arabistan’dan gelmişti.
Arap dünyasının Amerikan yanlısı ülkeleri, Suriye’yi Lübnan’da kasım ayından beri boş olan başkanlık koltuğunun doldurulamamasının nedeni olarak gösteriyor. Ayrıca tek sorun bu da değil: Suriye’nin İran’la olan yakın ilişkileri ve Hamas’a verdiği açık destek, rahatsızlık yaratan diğer konular.
El Cezire televizyonunun Ortadoğu editörü Amani Soliman’a göre Mısır’ın bu çıkışı, beklenmedik bir gelişme. Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim’e göreyse Mısır’ın tepkisinin arkasında Suudi Arabistan var. Ayrıca Bakan, Lübnan’ın zirveye katılmama kararı almasının nedeni olarak ABD’yi gösterdi.
Suriye’nin diyalog çağrısı
Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ise Arap ülkelerinden aralarındaki farklılıkları Arap Birliği zirvesinde gidermelerini istedi. Muallim dün yaptığı açıklamada, zirveye katılacak Arap ülkelerine, nesnel ve samimi görüşmelerle aralarındaki farklılıkları gidermeleri çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

14 canın hesabı sorulmayacak mı?

SONRAKİ HABER

İngilizler, Sarko’yu sevdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...