28 Mart 2008 00:00

Rahipler basın toplantısını bastı

Tibet’te 30 kadar genç rahip, Çin’in geçtiğimiz hafta yaşanan olaylardan sonra bölgeye götürdüğü yabancı gazeteciler için düzenlenen basın toplantısını bastı.

Paylaş

Tibet’te 30 kadar genç rahip, Çin’in geçtiğimiz hafta yaşanan olaylardan sonra bölgeye götürdüğü yabancı gazeteciler için düzenlenen basın toplantısını bastı. Bölgeye götürülen gazetecilerden biri olan USA Today muhabiri Callum MacLeod’un, Lhasa’dan telefonla bildirdiğine göre rahipler, dün Lhasa’daki Jokhang Tapınağı’nda düzenlenen basın toplantısına müdahale etti. MacLeod, toplantıya izinsiz giren rahiplerin gazetecilere, “Onlara inanmayın, sizi kandırıyorlar, yalan söylüyorlar” diye bağırdıklarını ifade etti. Başka bir gazeteci ise rahiplerin, 10 Mart’tan bu yana tapınaktan çıkmalarına izin verilmediğini söylediğini bildirdi.
Basın toplantısını izleyen Tayvan’ın ETTV kanalının kameramanı Wang Che-nan, olayın 15 dakika kadar sürdüğünü, daha sonra silahsız polislerin rahipleri tapınağın başka bir bölümüne götürdüğünü söyledi. Çin resmi haber ajansı Şinhua ise gazetecilerin turunun rahipler tarafından “kesintiye uğratıldığını” ama hemen normale döndüğünü duyurdu.
Tibet’in sürgündeki lideri Dalay Lama, Pekin Olimpiyatları’nın, “dünya ülkelerinin Çin’e insan hakları karnesini hatırlatması için bir fırsat olduğunu” söyledi. Dalay Lama, “Olimpiyat oyunlarına iyi bir ev sahibi olabilmesi için Çin’in insan hakları ve dini özgürlükler alanında karnesini iyileştirmesi zorunludur” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da polise sınırsız arama yetkisi

SONRAKİ HABER

Newroz sonrası tutuklama furyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...