28 Mart 2008 00:00

Diyarbakır’da polise sınırsız arama yetkisi

Bölgede yaşanan olaylar gerekçe gösterilerek Diyarbakır’da polise 3 Nisan’a kadar genel arama izni verildi. Polisin bir hafta boyunca ev, işyeri ve araçları izin almadan, istediği gibi arayacak olmasının gerilim yaratacağından endişe ediliyor

Paylaş

Bölgede yaşanan olaylar gerekçe gösterilerek Diyarbakır’da polise 3 Nisan’a kadar genel arama izni verildi. Polisin bir hafta boyunca ev, işyeri ve araçları izin almadan, istediği gibi arayacak olmasının gerilim yaratacağından endişe ediliyor.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine mahkemece alınan karar doğrultusunda 26 Mart-3 Nisan tarihleri arasında ev, işyeri ve araçlar izin alınmadan aranabilecek.
İHD: Demokratik bir tavır değil
Konuyu gazetemize değerlendiren İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Ali Akıncı bu tür uygulamaların demokratik olmadığının altını çizdi.
“Diyarbakır’da zaman zaman 5-10 günlük sınırsız izin alınabiliyor. Ama toplumu bu şekilde ‘idare etmek’ de zor. Demokratik açılımlar, hoşgörü ve şeffaflık gerekiyor. Gözaltılar da kentte bir gerginlik yaşatıyor. Aileler huzursuz oluyorlar, gözaltına alınanlar kötü muameleye tabii tutulabiliyorlar. Polisin böyle sınırsız şekilde ev, işyerleri ve araçları araması yanlıştır” dedi.
Newroz, İnsan Hakları Komisyonu’nda
Öte yandan TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Van, Hakkari ve Siirt’te yaşanan olayları değerlendirmek üzere dün toplandı. Toplantıyı Evrensel’e aktaran DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, milletvekilleri ile tartışan Siirt Emniyet Müdürü’nün görevden alınmasını talep ettiklerini belirtti. “kamu görevlisi olarak yaptığı açık bir suçtu. Komisyon Başkanı Zafer Üskül İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüşecek ve bu konuyla ilgili bir yazı hazırlanacak” diye konuştu. Birdal ayrıca, Diyarbakır’da polise verilen yetki konusunu da araştıracaklarını söyledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Elif Görgü
ÖNCEKİ HABER

Demokrasi Platformu: Saldırılar insanlık suçudur

SONRAKİ HABER

Rahipler basın toplantısını bastı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...