29 Mart 2008 00:00

Eğitim hakkı

Gaziantep’te de eğitim alanında ülke genelinde yaşanan sorunlar yaşanıyor.Danıştay ve mahkemelerin iptal karlarına inat hükümet yandaşlarının G.Antep’te okullara müdür, müdür yardımcıları atamaları devam ediyor.

Paylaş

Gaziantep’te de eğitim alanında ülke genelinde yaşanan sorunlar yaşanıyor.
Danıştay ve mahkemelerin iptal karlarına inat hükümet yandaşlarının G.Antep’te okullara müdür, müdür yardımcıları atamaları devam ediyor. İlimizde ikili öğretim ve kalabalık sınıflar eğitime ket vurmayı sürdürüyor. Kenar mahallelerdeki sınıf mevcutları 50 kişinin üzerindedir. Hâlâ binlerce dersliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Hizmetli alımı yapılmadığından, G.Antep’teki okullarda hizmetli sorunu bir kangrene dönüşmüştür. Özel hizmet alımları ile hizmetli maliyetlerinin büyük kısmı velilerden temin edilmektedir.
Birleştirilmiş sınıflar uygulaması tüm güçlükleriyle devam ediyor. Uygulama ile hem öğretmenin verimi düşmekte hem de eğitimde istenen başarı yakalanamamaktadır. Kuralsız, ücretli, sözleşmeli ve apoletli öğretmen uygulamaları, eğitimin önünde ciddi sorun olmaya devam etmektedir. Bazı okullarda bir öğretim yılı içinde değişik 50 öğretmen belli dönemlerde çalıştırılmaktadır. Atamalar yıl içinde defalarca yapılarak, eğitimde olması gereken devamlılık sağlanamıyor.
Gaziantep’te 2008-2009 öğretim yılında 3 bin 813 öğretmene ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir. İkili öğretimler, kalabalık sınıflar eğitime neşter vurmaya devam etmektedir. Sınıf mevcutları 30 seviyesine düştüğünde G.Antep’teki öğretmen ihtiyacı iki katına çıkacaktır. 2006/1 atama döneminde Gaziantep’in çeşitli branşlarda 2 bin 800 öğretmen açığı varken, Milli Eğitim Bakanlığı ilimize sadece 280 öğretmen tahsis etmiştir. Bir dönem Gaziantep’in öğretmen açığı sorunu “Gaziantep’in zorunlu hizmet bölgesine dahil edilmesiyle” çözülmeye çalışılmış. Gaziantep’in zorunlu hizmet, bölgesi olmaktan çıkartılması, yakın zamanda öğretmen açığının tekrar hat safhaya çıkacağı anlamına gelmektedir.
Eğitime ayrılan payın her yıl azalması, aslında mevcut hükümetin ‘insan hakkı’ olan ‘kamusal eğitime’ verdiği önemi net göstermektedir. İlimizdeki kenar mahalledeki okullar temizlik malzemelerini bile temin etmekte güçlük çekmektedirler.
Ali Ersönmez/Eğitim Sen
Şube Başkanı (GAZİANTEP)
ÖNCEKİ HABER

Pazarcık-Narlı Ovası’nda çimento-çöp sorunu

SONRAKİ HABER

ZEUS SUNAĞI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...