29 Mart 2008 00:00

Pazarcık-Narlı Ovası’nda çimento-çöp sorunu

Onuruma ve Ovama Dokunma Çevre Hareketi 27-28 aydır Pazarcık- Narlı Ovası’nda kurulmaya başlanan iki tane çimento fabrikasına ve K.Maraş Belediyesi başta olmak üzere 8 belediyenin evsel ve tıbbi atıklarının döküleceği bir katı atık (ÇÖP) alanına karşı hukuki,

Paylaş

Onuruma ve Ovama Dokunma Çevre Hareketi 27-28 aydır Pazarcık- Narlı Ovası’nda kurulmaya başlanan iki tane çimento fabrikasına ve K.Maraş Belediyesi başta olmak üzere 8 belediyenin evsel ve tıbbi atıklarının döküleceği bir katı atık (ÇÖP) alanına karşı hukuki, bilimsel ve sosyal alanda mücadele yürütmek amacıyla bölgedeki yaşayan duyarlı insanlarca yaratıldı. Tam iki yıldır çimento ve çöp fabrikalarına karşı davalar açtık. Açılan davaların altısı her iki çimento fabrikalarına, iki ayrı dava da katı atık tesisine açıldı.
ÇED raporlarının içeriğinde pek çok eksiklik ve yolsuzluk tespit ettik. Bu eksikliklerin ve çarpıtmaların çoğunluğuna ilişkin somut belgeleri açtığımız davalarda mahkemeye sunduk.
Narlı nahiyemizde ve ovamızdaki halkımız buradaki çevre mücadelesinin sistemli bir mücadele olduğunun farkına varmış, buna paralel olarak kendi kumsallaşmasını yaratmaya başlamış durumdadır. Bir taraftan ovada bu kurumsallaşma sürerken, bir taraftan da Pazarcıklı insanlarımızın arasında ortak bir aklı, duyguyu ve amacı yaratmaya başladık. Bu amaçla bazı TV kanallarında naklen yayınlanacak bir organizasyonu Paris’te 8 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştireceğiz. Beş-altı saat sürecek bu geceyi aynı anda Pazarcıklı hemşerilerimizin evlerine kadar taşıyarak duyarlılığı, bu zulme karşı mücadele azmini arttırmayı hedeflemekteyiz.
Ne oldu da Türkiye’yi yönetenler, son 5-6 yıldır çok pervazsız bir biçimde Türkiye’nin ulusal servet kaynağı, tüm insanlığın ve dünyadaki canlı yaşamının ortak malı ve mirası olan bu yaşamsal alanlara böylesine öldürücü, yok edici çevre canavarı olan bu tesisleri peş peşe, yaygınca kurmaya başladılar? Yıllardır içimizde olan, her gün yaşadığımız, her türlü yoksulluğunu, sıkıntısını, yükünü, belasını çektiğimizin sebebi, sakın ola yıllardır yürütülen kirli savaş gerçekliğinin kendisi olmasın?
Bu çevre mücadelesinde gördüğümüz ve anladığımız çok önemli ve ürkütücü bir gerçeklik var. Binlerce yıldır yüzlerce kuşak olarak yaşayan bizler, artık buralardan atılması gereken birer safradan ve artıktan başka bir şey değiliz.
Çimento fabrikalarına karşı açtığımız davalar hızla keşif aşamasına yaklaşmaktadır. Ovamızda ve Narlı’daki, yurtdışındaki hemşerilerimizi ve Türkiye’deki çevreye duyarlı kamuoyunu keşifler sürecinde aktif rol almaya ve katkı sunmaya çağırıyoruz.
Ayrıca katı atık davamız da keşif aşamasındadır. Yakın tarihte keşif tarihi belirlenecektir, herkesi keşif sürecinde Arap Tepesi’nde buluşmaya ve katı atığı bölgemizde istemediğimizi hep birlikte haykırmaya davet ediyoruz. Toplumsal dayanışma temelli ekonomik model çalışmasında hedef ovamızın tamamına belli bir zenginliği ve üretimi taşırmaktır. Burada amaç, her geçen gün ekonomik durumu tüketilecek olan insanlarımızın mağdur olmalarının, namerde muhtaç hale getirilmelerinin ve dayatılan kulluk siyasetinin önüne geçmektir. yaşam ve çevre mücadelesi felsefemiz budur.
Onuruma ve Ovama Dokunma Çevre Hareketi (Pazarcık-Narlı/K.MARAŞ)
ÖNCEKİ HABER

Deniz girebilmeli evimize

SONRAKİ HABER

Eğitim hakkı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...