29 Mart 2008 00:00

1 Nisan’da iş bırakarak alanlara

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın tüm itirazlara karşı Meclis’te görüşülmesi üzerine bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk Diş Hekimleri Birliği, 1 Nisan günü iş bırakarak alanlara çıkma çağrısında bulundu.

Paylaş

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın tüm itirazlara karşı Meclis’te görüşülmesi üzerine bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk Diş Hekimleri Birliği, 1 Nisan günü iş bırakarak alanlara çıkma çağrısında bulundu. Bu çağrıya Türk-İş’e bağlı kimi sendika merkezleri ile yerel platformlar da olumlu yanıt verdi.
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, DİSK Genel Sekreteri Taygun Görgün, TTB Merkez Konseyi Üyesi Muharrem Baytimur ile Türk Diş Hekimleri Birliği Başkan Vekili Murat Akkaya, dün TMMOB Genel Merkezi’nde düzenledikleri ortak basın toplantısı ile SSGSS’ye karşı “eyleme devam” dediler.
Ortak açıklamayı yapan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, sosyal güvenlik reformu ve genel sağlık sigortası gibi kavramların 2002’den bu yana gündemden düşmediğini belirterek, “AKP söz konusu düzenlemeleri IMF ile yürüttüğü tüm müzakerelerin, niyet mektuplarının, gözden geçirmelerin ve stand by anlaşmalarının temel pazarlık meselesi haline getirerek sosyal haklarımızı kredi karşılığında pazarlamıştır” diye konuştu.
Uzlaşma havası
Emek Platformu’nun 14 Mart’ta iki saatlik iş bırakma eylemine atıfta bulunan Tombul, “Bu güçlü çıkışımız karşısında yıllardır isteklerimizi görmezden gelen AKP Hükümeti, bizlerle görüşmeyi kabul ederek bazı maddelerde geri adım atmak zorunda kaldı. Bu süreçte atılan geri adım hak kayıplarımızın bir kısmını ortadan kaldırsa da, yasanın temel parametrelerinde yeterli değişikliğe gidilmemiştir. Yasa, mevcut haliyle geleceğimiz için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ediyor” dedi.
Hükümetin; “uzlaşma havası” estirerek Meclis Genel Kurulu’na taşıdığı tasarının derhal geri çekilmesini isteyen Tombul, mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi.
Milletvekillerine, “Kendileri iki yılda kıyak emekli olanların, halka 65 yaş emekliliği reva görmelerini kabul etmiyoruz. Tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyalar” diye seslenen Tombul, kendilerini “gazi” ilan edip hiçbir katkı ve katılım payı ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlananların, sağlığın paralı hale getirilmesine el kaldırmalarının tarihi bir sorumluluk olacağını hatırlattı. “Bu tercih onların, ama mücadele tercihi bizim” diyen Tombul, “ülkenin yarınlarını tehdit eden, çocukların geleceğini elinden çalan bu yasanın uygulamaya konmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerini” bir kez daha duyurdu.
AKP’ye ‘Nisan 1’ hazırlığı
Bu doğrultuda beş örgüt olarak 1 Nisan Salı günü bütün Türkiye’de işyerlerinden alanlara çıkma kararı aldıklarını belirten Tombul, aynı gün saat 14.00’te Ankara’da Meclis önünde olacaklarını, seslerini bir kez daha Meclis’e duyuracaklarını söyledi. 6 Nisan Pazar günü de on binlerce kişinin, İstanbul Kadıköy Meydanı’nda “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek” Platformu’nun mitinginde buluşacağını kaydeden Tombul, eylemin tüm halkın, yasadan zarar görecek herkesin eylemi olacağını vurguladı. Tombul, “Gelin 1 Nisan günü AKP Hükümeti’ne unutamayacağı bir sürpriz! yapalım. O gün tüm illerde alanları doldurarak, geleceğimizi IMF kredisine satmayacağımızı haykıralım” diye konuştu.
EP’e ihtiyacımız var
Gazetecilerin ısrarla, “EP’te çatlak mı var” sorularını yanıtlayan Tombul, “EP ortaklaştırabildiği kararları alır. Bireysel eylem kararları da alınabilir. EP’te bir çatlak, ayrışma demek doğru değil. EP’e ileriki süreçte de ihtiyacımız olacak” diye konuştu. “İş bırakma mı olacak” sorusu üzerine de Tombul, “Saat 14.00’ten itibaren alanlara çıkılacak. Zaten çalışılmayacak” dedi.
Diğer örgüt temsilcileri de yaptıkları kısa konuşmalarda, AKP’nin “uzlaşma” görüntüsünün tam bir aldatmaca olduğunu belirterek, “Gelin AKP’ye 1 Nisan’da bir sürpriz yapalım. Sesimize ses katalım” çağrısı yaptılar. (Ankara/EVRENSEL)

Her yerde eylem yapıldı

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı illerde kurulan yerel platformlar, tasarı konusundaki uzlaşmayı kabul etmiyor. Emekçiler önceki gün yaptıkları eylemlerde mücadeleyi sürdüreceklerini haykırdılar.
İstanbul’da Saraçhane’deki Genel-İş Sendikası önünde bir araya gelen işçiler, İstanbul Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğü’ne yürüdü. Ellerinde “SSGSS Yasa Tasarısı’na hayır”, “Sağlığımızdan ve geleceğimizden vazgeçmeyeceğiz” pankartlarını taşıyan DİSK’liler, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Hükümet yasanı al başına çal”, “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganlarını attılar.
Bursa’da Setbaşı Mahfel önünde toplanan işçi ve emekçiler, Büyükşehir Belediyesi’ne yürüdü. DİSK’e bağlı şubeler, KESK, Petrol-İş, TMMOB, Bursa Tabip Odası, Bursa Diş Hekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası, ÇHD, ÇGD, Günyüzü Kadın Dayanışma Derneği üyelerinin düzenlediği eyleme bin kişi katıldı. Burada açıklama yapan Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Ayhan Ekinci, herkesi yasaya karşı verdikleri mücadeleye destek olmaya çağırdı.
Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Çaycuma Platformu üyeleri ise öğretmenevi önünden üzerinde “Çok çalıştı, yıllarca prim ödedi; emekli olamadan rahmetli oldu. Suçlu; SSGSS Yasası” yazılı, temsili bir tabut taşıyarak Çaycuma ilçe merkezine yürüdü. Burada konuşan Eğitim Sen Temsilcisi İsmet Akyol, “SSGSS konusunda geri atılacak bir adım, onunla birlikte ısıtılan ve özel istihdam büroları, kıdem tazminatı fonu, işsizlik sigortası, işverenlerin sigorta prim oranlarının düşürülmesi ve Kamu Personel Rejimi Tasarısı gibi saldırı yasalarının yürürlüğe sokulmasını hızlandıracaktır. Bizler, Emek Platformu’nda belirlenmiş olan temel parametrelerde bütünlüklü bir değişim olmadığı sürece mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Aydın’da ise Sevgiyolu’nda toplanan emekçiler, yasaya karşı Emek Platformu bileşenlerinin mücadelesinin devam edeceğini bildirdiler. Mersin Emek Platformu üyeleri ise KESK binası önünde bir araya gelerek sloganlarla AKP il binasına yürüdüler. Burada konuşan Petrol-İş Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, SSGSS Yasası’nın geri çekilmesini istedi.
KESK Amasya Şubeler Platformu ise Yavuz Selim Meydanı’nda eylem yaptı. Eğitim Sen Şube Başkanı Cüneyt Kula, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerel örgütlerle mücadeleyi birleştirerek devam edeceğiz” dedi.
Kocaeli Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu üyeleri, Eğitim Sen Kocaeli Şube binası önünde bir araya gelerek Yürüyüş Yolu boyunca ve Perşembe Pazarı’nda halka bildiri dağıttı. Bildiri dağıtımının ardından Anıt Park’ta toplanan platform üyeleri, pankart açıp sloganlar atarak AKP il binasına yürüdü. Perşembe Pazarı içerisinde gerçekleşen yürüyüş boyunca halk ve pazar esnafı platform üyelerine alkışları ile destek verdi.
Samsun’da KESK binası önünde yapılan eylemde hükümete tepki gösterildi. SSGSS’ye karşı Kayseri’de kurulan platform da yaptığı açıklama ile mücadele çağrısında bulundu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Eyleme destek verecekler

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın:
Yasayla ilgili gelinen aşamayı bir uzlaşı olarak değerlendirmiyoruz. Yasanın Meclis’e gelen şekli işçi ve emekçilerin olmazsa olmazlarını kesinlikle karşılamıyor. Bu yasaya karşı mücadelemizi sürdüreceğiz ve yasaya karşı yapılacak eylemlere Petrol-İş olarak gerekli katkıyı sunmaya devam edeceğiz. Eylem kararlarının kimin tarafından alındığı önemli değil. Önemli olan bu kararların alınmış olmasıdır. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin aldığı eylem kararlarına da gerekli desteği vereceğiz. Yasa Meclis’ten geçse bile, geri alınması veya kazanılmış haklarımızın yeniden kazanılması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Yasaya ya da diğer saldırılara karşı verilen mücadele sadece bugünle sınırlı değil. Bizim mücadelemiz bugün de, yasa Meclis’teyken de, daha sonra da devam edecek.

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin:
Emek Platformu uzun bir süre sonra ortak bir karar aldı ve iki gün eylem yaptı. Birlikte hareket etme özelliği ile kamuoyunda güven duyulan bir yere geldi. Yola birlikte çıkıldı, nihai olarak bir karar verilecekse birlikte hareket edilmeliydi. Ayrışmaya neden olanları kınıyorum. Tabii ki biz de alanlarda olacağız. Bizim sorunumuz sadece 7 bin 200 meselesi değil. Diğer maddeler var. Hava-İş olarak taleplerimizin tamamı kabul edilene kadar kim alanlardaysa onların yanında olacağız.

Tez Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Doğru:
Kendi yönetim kurulumuzda bu kararları değerlendireceğiz. 7 bin 200 gün ve 65 yaş bir bütün olarak değerlendirilmeli ve bir kayıp olduğu kabul edilmelidir. Herkese Sağlık Güvenlik Gelecek platformlarının desteklenmesi kararı alınmıştı. Herkesin bu eyleme katılması gerektiğini düşünüyoruz. Herkes birlikte eylem yapmalıdır.

Deri-İş Tuzla Şube Başkanı ve Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu Yürütme Üyesi Binali Tay:
Türk-İş’e bağlı şubeler olarak başından beri yasanın geri çekilmesinden yana olduk ve bunun için mücadele ettik. Bu düşüncemizde değişen bir şey yok. Bakanlık ile yapılan görüşmelerin ardından gelinen son durumu tasvip etmiyoruz. Ancak her şey bitmiş değil. Biz yasanın hâlâ geri püskürtülebileceğini düşünüyoruz. DİSK, KESK ve TTB’nin aldığı eylem kararına destek vereceğiz.

Bursa Sendikalar Birliği Sözcüsü ve Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Ayhan Ekinci:
Bursa Sendikalar Birliği olarak önceki gün bir basın açıklaması yaptık. Bunun içinde Türk-İş’e bağlı Petrol-İş ile TÜMTİS sendikaları katıldı. EP bileşenleri şapkalarını önlerine koyup hesaplarını yapsınlar. Yoksa taban onları çiğneyip geçecek. Bu ateş Bursa’dan yayılacak. Sendikacılar işçilere yaklaşırlarsa eski mücadele ile hak kazanıldığı dönemlere dönebiliriz.

Adana Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu ve Eğitim Sen Şube Başkanı Güven Boğa:
Biz EP’in en son açıklamasının ardından Adana’da yürüyüş yaptık. Yarın olağanüstü bir toplantı yapacağız. Miting çalışması içindeyiz. 12 Nisan’da Eğitim Sen’in mitinglerini SSGSS mitingine dönüştürme çalışmamız var. TÜMTİS ve Tek Gıda-İş platform ile çalışmalara katılıyor. Yerellerde olabilecekleri yapmaya çalışıyoruz. DİSK, KESK, ATO, TMOBB ve siyasi partiler ile dernekler bizimle birlikte hareket ediyorlar. Türk-İş’i, Kamu-Sen’i, Memur-Sen’i de bu çalışmaya katmayı düşünüyoruz.

Çaycuma Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu Sözcüsü İsmet Akyol:
Biz taviz verilmemesini istemiştik. Tabanda bu ikircikli tutuma tepki var. Olmazsa olmazımız dediğimiz 19 maddeden geri adım atılmamasını istiyoruz. Yasa tamamen geri çekilene kadar mücadele yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. EP’in kararlarını beklemeden Çaycuma’da eylemlerimize devam edeceğiz.
ÖNCEKİ HABER

Sözler tutulmuyor ölümler sürüyor

SONRAKİ HABER

SSĞSS özel sigortacıların iştahını kabartıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...