29 Mart 2008 00:00

Operasyona işgal güçleri de katıldı

Irak askerleri tarafından Şii Mukteda el Sadr’ın Mehdi Ordusu’na karşı salı gününden bu yana devam eden operasyona ABD ve İngiliz askerleri de katıldı.

Paylaş

Irak askerleri tarafından Şii Mukteda el Sadr’ın Mehdi Ordusu’na karşı salı gününden bu yana devam eden operasyona ABD ve İngiliz askerleri de katıldı. Irak Başbakanı Nuri el Maliki ise Basra’nın güneyindeki Şii milislerine silahlarını bırakmaları için tanıdığı süreyi 8 Nisan’a kadar uzattığını ve bu çağrıya uyarlarsa para ödülü vereceğini belirtti. Maliki, 26 Mart Çarşamba günü milislere 72 saatlik süre tanımış, silah bırakan milisler hakkında yasal işlem yapılmayacağını bildirmişti. Çatışmalarda ülke genelinde 100’den fazla kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı belirtiliyor.
ABD-İngiliz bombardımanı
Irak’ta işgal güçlerine ait uçakların Basra ketindeki Şii milislerin mevzilerini bombaladığı açıklandı. İngiliz Ordu Sözcüsü Tom Holloway, düzenlenen bombardımanda uçakların Basra’da bazı roket atan grupları ve Şii milisleri hedef aldığını söyledi. Basra’da Irak güvenlik güçleriyle Şii milisler arasında 25 Mart’tan bu yana çatışmalar sürüyor. Irak güçleri, Basra’da silahlı Şii gruplara karşı “temizlik” harekatına girişmişti. Milislere yönelik Basra’daki operasyon, ikinci gününde başkent Bağdat ve diğer kentlere sıçramıştı.
Yeşil Bölge’ye her gün saldırı
Öte yandan Irak'ta ABD Büyükelçiliği ve hükümet binalarının bulunduğu sıkı koruma altındaki Yeşil Bölge her gün roket ve havan topu saldırılarına hedef oluyor. Dünkü saldırıda da Irak'ın Sünni devlet başkan yardımcılarından Tarık El Haşimi'nin bürosunun vurulduğu, 2 muhafızın öldüğünü, 4'ünün de yaralandığı öğrenildi.
Yaşanan saldırılar üzerine, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliği’nin tüm personeline, “saldırılara karşı sıkı korunmaları, büyükelçilikten dışarı çıkmamaları” talimatı verdiği bildirildi. AP ajansının haberine göre, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği personeline gönderilen notta, dışarıya çıkmak zorunda kalmaları durumunda da miğfer takmaları ve diğer koruyucu giysileri giymeleri istendi.
Petrol fiyatı arttı
Irak’ın başlıca petrol üretim ve ihracat merkezi durumundaki Basra’daki çatışmalar petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Basra’daki en büyük petrol boru hatlarından birine bombalı saldırı düzenlendiği haberleri gelmesinin ardından dünya piyasalarında petrol fiyatları iki dolarlık bir artış yaşadı. New York’ta, çatışmaların arzı etkilemesi kaygıları nedeniyle ham petrol fiyatı varil başına 108 doları geçti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Arap Birliği sönük başlıyor

SONRAKİ HABER

Asya’da pirinç krizi tırmanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa