29 Mart 2008 00:00

Arap Birliği sönük başlıyor

Suriye’nin başkenti Şam’da bugün başlayan “Arap Birliği Zirvesi” gergin ve sönük başlıyor. Son olarak Ürdün Kralı Abdullah, zirveye katılacak olan delegasyona Arap Birliği temsilcisinin başkanlık edeceğini açıkladı.

Paylaş

Suriye’nin başkenti Şam’da bugün başlayan “Arap Birliği Zirvesi” gergin ve sönük başlıyor. Son olarak Ürdün Kralı Abdullah, zirveye katılacak olan delegasyona Arap Birliği temsilcisinin başkanlık edeceğini açıkladı. Daha önce, Mısır ve Suudi Arabistan da daha önce hükümet ve devlet başkanlarının katıldığı Arap Birliği Zirvesi’ne alt düzey temsilci göndereceklerini açıklamıştı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin de Basra’daki çatışmalar dolayısıyla toplantıya katılamayacağını bildirmesi üzerine, zirvenin sönük geçeceği yönündeki yorumlar arttı. Suudi Arabistan ve ABD gibi ülkelerce desteklenen Lübnan hükümeti, Kasım 2006‘da Lübnan Devlet Başkanı Refik Hariri’nin öldürülmesi olaylarından Suriye ve Hizbullah’ın sorumlu olduğunu iddia ederek Arap Birliği Zirvesi’nin bu ülkede yapılmasına karşı çıkmıştı.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid El-Muallim ise Suriye’nin Lübnan’daki politik çıkmazdan sorumlu tutulamayacağını söyledi. Lübnan hükümeti, geçtiğimiz perşembe günü Arap hükümetlerine seslenerek ülkesindeki olaylarda Suriye’nin parmağının olduğunu iddia etmiş ve bu konuda Şam’a baskı yapılması çağrısında bulunmuştu. Suriye ise, Lübnan’da kasım sonundan beri başkan seçilememesi nedeniyle ortaya çıkan kriz için Suudi Arabistan ve Batı ülkelerini suçlamıştı.
Arap Birliği Zirvesi’nde ele alınacak konular arasında, Lübnan’daki krizin yanı sıra Irak’ın durumu ve İsrail-Filistin barışının da tartışılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

FARC’a esir değişimi çağrısı

SONRAKİ HABER

Operasyona işgal güçleri de katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa