29 Mart 2008 00:00

Kürt sorununu yeniden düşünmek

Boğaziçi Üniversitesi’nde önceki akşam “Sınıfın ve Kimliğin Kesişiminde Kürt Sorununu Yeniden Düşünmek” konulu bir panel gerçekleştirildi.

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi’nde önceki akşam “Sınıfın ve Kimliğin Kesişiminde Kürt Sorununu Yeniden Düşünmek” konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelde,Kürt sorununun özellikle sınıf mücadelesi bakımından anlamı ve özelliklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
İşçi sınıfı, etnik gruplar ve kadının aynı ezme-ezilme ilişkisi içerisinde yer aldığını belirten Prof. Dr. Nükhet Sirman, “Kadın nasıl aynı iktidar erki tarafından eziliyorsa Kürtler de eziliyor” dedi. Sirmen, namus cinayetlerinin yalnızca Kürtlere mal edmesiyle, Kürtlerin böylece modernleşemeyen geri kalmış bir insan topluluğu olarak gösterildiğini ifade etti.
BEKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Orman ise Kürt sorununu ancak Kürtlerin bir ulus olarak tanınması ve ulus olmaktan kaynaklı haklarının kazanılması durumunda çözülebileceğini vurguladı. Orman,bu çözümün de ancak Kürt ve Türk emekçilerinin çözümü olabileceğini belirtti.
‘Kürt sorununu Türkiye işçi sınıfı çözecek’
DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ise Kürt sorununun ulusal ve sınıfsal, yerel ve uluslararası anlamda çok boyutlu bir sorun haline geldiğini ifade etti. Tuncel, Türkiye işçi sınıfının büyük bir kısmını Kürt emekçilerinin oluşturduğuna dikkat çekerken Kürt sorununun çözümü için mücadele etmenin sosyalist olmanın gereği olduğunu belirtti.
Seçim öncesi AKP’nin sorunun çözümü için samimi olduğu yanılgısına bir kısım Kürt halkının düştüğünü ifade eden Tuncel, “Kürt halkının en büyük ittifakı Türkiye işçi sınıfıdır. Burjuva siyasetçileriyle meselenin çözüme kavuşmayacağı anlaşılmıştır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Aleviler Kürt sorununa çözüm istedi

SONRAKİ HABER

Yeni bir kara harekatı hazırlığı iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...