29 Mart 2008 00:00

Ergenekon soruşturmaları sürüyor

‘Ergenekon soruşturması’ kapsamında gözaltına alınan İşçi Partisi (İP) Genel Sekreteri Nusret Senem’in de aralarında bulunduğu 3 kişi, sağlık kontrolünden geçirildi.

Paylaş

‘Ergenekon soruşturması’ kapsamında gözaltına alınan İşçi Partisi (İP) Genel Sekreteri Nusret Senem’in de aralarında bulunduğu 3 kişi, sağlık kontrolünden geçirildi.
Nusret Senem ile İP Basın Bürosu Başkanı Hikmet Çiçek ve Ulusal Kanal İzmir Temsilcisi Hayati Özcan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden Cerrahpaşa’daki Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Burada sağlık kontrolünden geçirilen 3 kişi, daha sonra tekrar Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
Gözaltına alınan Taraf Gazetesi Muhabiri Soner Arıkanoğlu da, sağlık kontrolünden geçirildi. Ankara’da gözaltına alınan Arıkanoğlu, karayolu ile gece saatlerinde İstanbul’a getirildi. Daha sonra Cerrahpaşa’daki Adli Tıp Kurumu’na getirilen Arıkanoğlu’na, Adli Tıp Kurumu önünde bekleyen bir Taraf gazetesi muhabiri ‘Gazetedeki herkesin selamı var’ diyerek destek verdi. Arıkanoğlu, Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Daha sonra, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne götürülen muhabir Soner Arıkanoğlu, soruşturmayı yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısına ifade verdi. Savcı, ‘yayın yasağı bulunan soruşturmaya ilişkin haber yaparak, gizliliği ihlal etmekle’ suçlanan Arıkanoğlu’nun işlediği iddia edilen bu suçun kendi görev alanında bulunmadığı gerekçesiyle ‘görevsizlik kararı’ verdi.
Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar da, gizlilik ve yayın yasağını ihlal ettiği iddiasıyla talimatla ifade verdi. Avukatı Bekir Eren ile birlikte sabah saatlerinde Ankara Adalet Sarayı’na gelen Tayyar’ın ifadesi, Basın Savcısı Levent Savaş tarafından alındı.
Tepkiler de sürüyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, son günlerde siyasi gerginliğin ulaştığı boyutları ve “Ergenekon” tartışmalarını endişeyle izlediklerini açıkladı. TGC’nin açıklamasında, “Bu tartışmalar sırasında, gazetecilik mesleği ile bağdaşmadığına inandığımız ve kınadığımız bazı olaylar yaşanıyor. Gazetecilik, hiçbir zaman, görüşlerini paylaşmadığımız insanların afişe edilmesi veya hedef gösterilmesi mesleği olamaz” denildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Ergenekon Operasyonu ile gündeme gelen tartışmalar sırasında gazetecilik mesleği ile bağdaşmayan olayların yaşandığına dikkat çekildi. Gazeteciliğin, farklı görüşleri nedeniyle insanların afişe edilmesi veya hedef gösterilmesi mesleği olamayacağının vurgulandığı açıklamada, “Gazetecilik, hiçbir gazeteciye süren bir soruşturma sırasında, ‘Bu kişiler de gözaltına alınmalı’ şeklinde açıklama yapma hakkı da tanımaz. Türkiye’nin geçmişinde bazı gazetelerin hedef gösterdiği insanların canının yandığı bilinen bir gerçektir. Bu acı gerçek unutulmamalıdır” uyarısı yapıldı.
Açıklamada gazetecilere çağrıda bulunularak, “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi”nin titizlikle uygulanması istendi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay ise yaptığı açıklamada, Taraf Gazetesi Muhabiri Soner Arıkanoğlu’nun Ergenekon soruşturması kapsamında bilgisine başvurulmak üzere gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Abakay, “Arıkanoğlu’nun, yaptığı haberler nedeniyle gözaltına alınması, gazeteciler üzerindeki baskının sürdüğünü göstermektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

MEB’den Eğitim Sen’in taleplerine olumlu yanıt

SONRAKİ HABER

YÖK ‘yürütülemiyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...