29 Mart 2008 00:00

Yerel seçimlere ‘birlikte girelim’ çağrısı

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen)’in 3. Olağan Genel Kurulu, AKP’nin emek karşıtı politikalarına karşı güçlü sesle itiraz etme, yaklaşan yerel seçimlerde güçbirliği yapılarak, AKP’yi alaşağı etme çağrılarına sahne oldu.

Paylaş

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen)’in 3. Olağan Genel Kurulu, AKP’nin emek karşıtı politikalarına karşı güçlü sesle itiraz etme, yaklaşan yerel seçimlerde güçbirliği yapılarak, AKP’yi alaşağı etme çağrılarına sahne oldu.
Tüm Bel-Sen’in üç gün sürecek 3. Olağan Genel Kurulu dün İMO Toplantı Salonu’nda başladı. Divan Başkanlığına DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün seçildiği Genel Kurul, KESK ve Tüm Bel-Sen’in mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı.
Açılış konuşmasını yapan Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, yaratılan gerileme ve bu gerilimden zararlı çıkanın emekçiler olacağına dikkat çekti. Yaklaşan yerel seçimlerin AKP açısından güvenoyu olacağını belirten Baykara, emekten ve demokrasiden yana bir rüzgarın estirilmesini istedi. Baykara, haksızlıklara, baskılara, sömürüye karşı, özgür, demokratik bir Türkiye için mücadele edilmesi çağrısı yaptı.
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise renklerin flulaştığı, gerginlik ve çatışmaların yaygınlaştığı ortama dikkat çekerek, bu sis perdesini aralamanın ancak mücadele ile olacağını, KESK’in de buna hazır olduğunu söyledi. AKP’nin sadece kendine demokrat olduğunu, bunun için anayasa değiştirmesinin de ikiyüzlülüğünü açıkça ortaya koyduğunu kaydeden Tombul, 12 Eylül ile hesaplaşmadan, anayasada küçük rötuşlarla eşit, özgür, demokratik Türkiye yaratılamayacağının altını çizdi.
Son dönemde yapılan “sağduyu” çağrılarına atıfta bulunarak, “Zaten ülke bugüne kadar hep ‘sağ’ duyu ile bu hale geldi. Bu gerilimlerin nedeni ‘sağ’duyu” diyen Tombul, artık bir “solduyu”ya ihtiyaç olduğunu söyledi. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası tasarısına karşı ciddi bir mücadele yürütülmesini isteyen ve bütün kesimlerin, sendikacıların “tarihi sorumluluk ile karşı karşıya olduklarını” kaydeden Tombul, temel parametrelere itirazlarının devam ettiğini ve KESK’in mücadeleden geri durmayacağını, nirengi noktası, fenerde ışık olmayı sürdüreceğini dile getirdi.
Meclis’te MC ittifakı
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP iktidarına ve SSGSS tasarısında “uzlaşma” mesajı veren sendikacılara yüklendi. Emek sermaye arasındaki ayrımı net koymak gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, medyayı eleştirirken, kendilerine vermemesine rağmen gidip o gazeteleri alanları da hedefine aldı.
‘Solduyu’ çağrısı yapan DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, çağrılarının sosyal demokratlardan, sosyalistlere solun bütün renklerine olduğunu söyledi. Meclis’te “neoMC” dönemine girildiğini, AKP ve MHP’nin yeni bir Milliyetçi Cephe oluşturduklarını belirten Kaplan, “bugüne kadar bayramda dahi elini uzatmayan CHP ve DSP solun birliğini nasıl sağlayacak” diye sordu. Yerel seçimlerde, 56 olan belediye sayılarını en az 100’e çıkarma hedefleri olduğunu belirten Kaplan, her renkte sola yerel seçimler için “zeytindalı” modeli önerdi.
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da kendisini Meclis’e taşıyan İstanbul 1. bölgedeki ittifaka dikkat çekerek, bu modeli Türkiye genelinde uygulamak gerektiğini söyledi.
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya da bugün parti kapatılıyor diye gürültü çıkaranların DTP’nin kapatılma davasına ses çıkarmadıklarını, yapılmak istenen değişiklik ile de bazı partilerin kapatılmasının kolaylaştırıldığını söyledi. Laiklik tartışmalarına da vurgu yapan Kaya, CHP’yi kastederek, ‘laiklik’ diyenlerin 5 bakanlık bütçesine eşit bütçesi olan Diyanet Bütçesi Meclis’te görüşülürken ses çıkarmadıklarını dile getirdi.
Tek liste arayışı
Genel Kurul bugün çalışma raporları üzerine tartışmalar ve delege konuşmaları ile devam edecek. Yarın yapılacak seçimlerde ise eğer tek listede anlaşma olmazsa iki listenin çıkması bekleniyor. İlk gün itibariyle Vicdan Baykara başkanlığında, Sendikal Birlik, Yurtseverler ve Emek Hareketi aynı listede birleşti. DSD’nin de ortak listede yer alması çalışmaları gün boyunca sürdü. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Tersane işçileri eyleme hazır

SONRAKİ HABER

balıkgiller

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...