29 Mart 2008 00:00

Tersane işçileri eyleme hazır

Tuzla tersane işçileri Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda hükümet ve sendikalar arasında varılan kısmi uzlaşmaya karşı çıktılar.

Paylaş

Tuzla tersane işçileri Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda hükümet ve sendikalar arasında varılan kısmi uzlaşmaya karşı çıktılar. Yasanın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasının yetersiz olduğunu belirten tersane işçileri, yasanın tamamen geri çekilmesini istediklerini ifade ettiler. Tersane işçileri, yasanın geri çekilmesi için alınacak tüm mücadele kararlarını uygulamaya hazır olduklarını belirttiler.
Tersane işçisi Salman Koç, yasanın kesinlikle geçmemesi gerektiğini dile getirdi. “9 bin yada 7 bin 200 gün olması bir şeyi değiştirmez. Sonuçta 65 yaşına kadar bekleyeceğiz” diyen Koç, yasanın işçiler için hak kayıplarına neden olduğuna dikkat çekti. İşçi temsilcileri ve hükümet arasında yürütülen görüşmeleri kabul edilemez olarak değerlendiren Koç, Emek Platformu’nun pazarlık yerine mücadele kararı alarak yasaya karşı mücadele etmesini istediklerini söyledi. AKP’nin yasayı geçirmek için bazı tavizler verdiğini söyleyen Koç, “Eğer yasa geçense sıra kıdem tazminatlarımıza gelecek. Onun için bunu engellemeliyiz. Çünkü bu yasa çocuklarımızın geleceğini karartıyor” diye konuştu.
Savaş Kartaş isimli tersane işçi de yasanın bu şekilde geçmesine izin verilmesine karşı olduğunu belirtti. “Bu yasa geçerse biz tersane işçileri ancak 80 yaşında emekli olabiliriz. Sigortalarımız ödenmiyor” diyen Kartaş, işçilerin lehine bir yasa istediklerini ifade etti. Yasanın, işçilerin ve emekçilerin istediği gibi olması için 14 Mart’ta olduğu gibi eylemler yapılması gerektiğini belirten Kartaş, buna hazır olduklarını söyledi.
Emeklilik hayal
Yasanın bu haliyle geçmesine karşı durmaları gerektiğini belirten Abdurrahman Ürper, “Yasa geçerse daha fazla çalışmamız gerekecek. Oysa biz tersanede ancak 10 yıl çalışabiliyoruz. Çalışma şartlarımız ortada, sigortalarımız düzenli ödenmiyor. Emeklik bizim için zaten zordu, artık hayal olacak” diye konuştu. Ercan Batman ise, yasaya karşı herkesin bir araya gelmesi gerektiğini,yasanın işçilerin yasası olmadığını söyledi. Hükümetin yasayı patronlar istediği için çıkardığını söyleyen Batman, sendikaların buna alet olmamasını dile getirdi.
Prim gün sayısının 7 bin 200 güne düşürülmesinin kendisi için bir kazanım olmadığını, bunun bir aldatmaca olduğunu belirten Tuncay Gülüm, “Önce 9 bin dediler sonra 8 bin dediler şimdi 7bin 200’e razı ettiler. Buna neden razı olalım?” diye konuştu. Gülüm, yasanın tamamen geri çekilmesini istediğini, Emek Platformu’nun işçileri düşünerek hareket esmeni istediğini ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)
Ercan Karakaya /Ali Doğan
ÖNCEKİ HABER

Antep ‘mücadeleye devam’ diyor

SONRAKİ HABER

Yerel seçimlere ‘birlikte girelim’ çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...