29 Mart 2008 00:00

Telekom işçi kıyımına hazırlanıyor

Türk Telekom, 44 gün süren grev sürecinin ardından imzalanan toplusözleşmeye (TİS) sokmayı başaramadığı işçi azaltmayı şimdi Yönetim Kurulu Kararı ile dayatıyor.

Paylaş

Türk Telekom, 44 gün süren grev sürecinin ardından imzalanan toplusözleşmeye (TİS) sokmayı başaramadığı işçi azaltmayı şimdi Yönetim Kurulu Kararı ile dayatıyor. Şirketin emeklilik hakkı kazananların iş akdini feshedeceğini duyurması üzerine Haber-İş Yönetim Kurulu, TİS’e aykırı bu karara karşı mücadele etmekten çekinmeyeceklerini açıkladı.
Türk Telekom AŞ Yönetim Kurulu Kararı olarak geçtiğimiz günlerde birimlere dağıtılan bir yazıda şirketin yeniden yapılandırılması kapsamında belirlenen norm kadro sayısının çalışan sayısının azltılmasını gerektirdiği söyleniyor. “Ekonomik ve sosyal gerekçelerin ile yakın tarihte gerçekleşen ve gerçekleştirilecek olan işçi alımları dikkate alınarak son çare ilkesi ile mevcut çalışanlarımızdan yaşlılık aylığı/emeklilik hakkı kazanmış ve 2008 yılı içerisinde kazanacak olanların iş sözleşmelerinin sonlandırılmasına karar verilmiştir” denilen yazıda, başka kamu kurumlarına nakil imkanları olan 2. tip sözleşmesi imzalayan personelin ise Devlet Personel Başkanlığı’na bildirimde bulunulmak üzere Genel Müdürlüğe bildirilmesi isteniyor.
Haber-İş tepki gösterdi
Haber-İş Sendikası Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Ankara Merkez Şube Başkanı Selami Terkan, Türk Telekom’un işçi azaltmayı TİS’e de sokmayı çalıştığını, ancak kabul etmediklerini belirterek, yazıda geçen yönde yapılacak düzenlemelerin toplusözleşme hukuku ile bağdaşmadığını söyledi. Şirketin mali durumunun ve karlılığının iyi durumda olduğunun yapılan reklam kampanyalarından anlaşılabileceğini kaydeden Terkan, “son çare ilkesi” söyleminin gerçekçi olmadığını vurguladı.
İşçilerin emekliliğe hak kazanmış olmasının iş sözleşmesinin feshi için gerekçe olmasının normatif hukuk kurullarına aykırı olduğunu belirten Terkan, emeklilik hakkını kazananların iş akdinin feshinin İş Kanunu’nun 5’inci maddesindeki eşit davranma borcuna da aykırı olduğunu bildirdi.
Terkan, emeklilik hakkı kazananların iş akitlerinin feshi yerine 2. tip sözleşme imzalamış personelin başka kurumlara nakil imkanın kullanılmasını önerdi. Şirketin kararını tekrar gözden geçirmesini isteyen Terkan, “aksi halde yasal mücadele hakkımızı sonuna kadar kullanacağız” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

yarışa yarışa uyuşan bir toplum

SONRAKİ HABER

TEKEL’in satışına onay

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...