30 Mart 2008 00:00

Irak’ta 5 günde 230 kişi öldü

Irak’ta hafta başında Şii milislere karşı başlatılan operasyonlarda beş gün içinde ölenlerin sayısının 230’u bulduğu bildirildi.

Paylaş

Irak’ta hafta başında Şii milislere karşı başlatılan operasyonlarda beş gün içinde ölenlerin sayısının 230’u bulduğu bildirildi. Fransız haber ajansı AFP’nin Iraklı yetkililerin açıklamalarına dayanarak yaptığı derlemeye göre, 25 Mart’tan bu yana devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısı 230 olurken 500’den fazla kişi yaralandı.
Amerikan işgal güçleri tarafından yapılan açıklamada, Şii lider Mukteda El Sadr’a bağlı milislerle başkent Bağdat’ta girilen çatışmalarda ve ABD savaş uçaklarının saldırılarında dün 48 milisin öldürüldüğü kaydedildi. Başkent Bağdat’ta perşembe akşamı yürürlüğe giren ve bu sabah sona ereceği açıklanan sokağa çıkma yasağı yüzünden halkın gıda temininde zorlandığı bildirildi. Fırın, manav ve marketlerin hemen hepsi kapalı olduğu için başkent halkı ihtiyaçlarını sağlamakta güçlük çekiyor. Irak hükümeti, salı günü güneydeki Basra kentinde Şii milislere yönelik başlatılan operasyonun ardından patlak veren güvenlik güçleriyle Şii milisler arasındaki şiddetli çatışmaların ardından Bağdat’ta sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.
Basra’da durum kötüye gidiyor
Irak’ta Şii lider Mukteda El Sadr’ın Mehdi Ordusu’na bağlı milislerle hükümet güçleri arasındaki çatışmalar beşinci gününe girerken, ABD askeri istihbaratı Basra’da durumun kötüye gittiğini açıkladı. CNN’in Pentagon muhabirinin ulaştığı istihbarat raporuna göre, Irak ordusu Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Basra’nın sadece dörtte birini kontrol edebiliyor. Rapora göre, Sadr’ın milisleri Basra’daki polis gücüne de sızmış durumda. Irak’ta bulunan ABD ve İngiliz işgal güçleri de hava saldırıları ile hükümetin operasyonuna destek veriyor ve Amerikan askerleri Bağdat’ta da milislerle çatışıyor. Buna rağmen ABD Başkanı George Bush, operasyonun Irak hükümetinin kontrolü alma kararlılığını gösterdiğini savundu.
Daha önce Şii milislere silahlarını bırakmaları için 72 saat süre tanıyan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, bu süreyi 8 Nisan’a kadar uzatmış ve silah bırakan milislerin para ile ödüllendirileceğini açıklamıştı. Irak Parlamentosu ise olağanüstü oturumla toplanarak Basra’daki krizi çözmek için komisyon kurulması kararı aldı. Basra’da toplanan aşiret liderlerine konuşan El Maliki, “hükümete silah yöneltenler cezasını çekene kadar Basra’dan ayrılmayacağını” ifade etti. El Maliki, devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, “Irak genelinde silahlı gruplara karşı mücadele edecekleri” sözünü vererek, Basra’nın “kesin ve nihai mücadele alanı” olduğunu kaydetti. Sadr hareketinin sorumlularından Haydar El Cabiri ise, Necef’te yaptığı açıklamada, liderleri Mukteda El Sadr’ın kendilerine ülke işgalden kurtuluncaya dek silah bırakmamalarını söylediğini belirterek, Başbakan El Maliki’yi Amerikalıların uşağı olmakla suçladı ve istifasını istedi.
Basra’da, Amerikan savaş uçaklarının bombaladığı bir evde ise 8 kişinin öldüğü bildirildi. Irak polisi, Basra’nın Hananiye semtinde bir eve düzenlenen saldırıda 7 kişinin de yaralandığını belirterek, ölenlerden 2’sinin kadın, birinin çocuk olduğunu belirtti. Amerikan ordusu ise iddianın araştırıldığını iddia etti.
Irak’ın Kerbela kentinde de Şii milislerle Irak silahlı kuvvetleri arasında dün sabah gündoğumundan hemen önce çatışmalar çıktığı ve çatışmalarda 12 Şii milisin öldürüldüğü bildirildi. Kerbela Emniyet Müdürü Cevded Şakir yaptığı açıklamada, Şii milislere karşı operasyon başlattıklarını, 12’sini öldürdüklerini ve 25’ini tutukladıklarını belirtti. (DIŞ HABERLER)

Bush: Ülke tarihinde dönüm noktası

ABD Başkanı George Bush, operasyon ve çatışmaların, “ülke tarihinde bir dönüm noktasına işaret ettiğini” ileri sürdü. Bush, “bu durumun bir süre devam edeceğini, ancak bunun özgür toplumun gelişmesinin kaçınılmaz bir parçası olduğunu” iddia etti. Bush, Irak’ta durumun hala “tehlikeli ve nazik” olduğunu da ifade etti. Basra’nın “suçun arttığı bir kent” olduğunu savunan Bush, “Epey sert kişilerle mücadele ediyorlar... Evet, şiddet olacak ve bu üzücü” diyerek, yeniden ortaya çıkan şiddetin Amerikan yönetiminin Irak’taki misyonunu sürdürme kararlılığını değiştirmeyeceğini kaydetti.

Sadr: ABD’nin popülerliği azalıyor

Öte yandan, Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr, Arap liderlerden Irak’taki direnişe destek vermelerini istedi. El Cezire televizyonuyla görüntülü mülakat yapan Sadr, Suriye’nin başkenti Şam’da dün başlayan Arap Birliği zirvesine katılan liderlere çağrıda bulunarak, “Irak’ta yabancı işgaline karşı sürdürülen direnişe destek verdiklerine dair açıklama yapmalarını” istedi. Sadr, “Irak hala işgal altında ve ABD’nin Irak’taki popülerliği her geçen gün ve saat daha da azalıyor” diye konuştu. El Cezire mülakatın nerede ve ne zaman yapıldığı hakkında ise bilgi vermedi.
ÖNCEKİ HABER

BM: Hariri’yi ‘suç şebekesi’ öldürdü

SONRAKİ HABER

SÖZ OLA, TORBA DOLA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...