30 Mart 2008 00:00

BM: Hariri’yi ‘suç şebekesi’ öldürdü

Birleşmiş Milletler (BM) soruşturma ekibi, ellerindeki delillerin, eski Lübnan başbakanlarından Refik Hariri’nin bir “suç şebekesi” tarafından öldürüldüğüne işaret ettiğini açıkladı.

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) soruşturma ekibi, ellerindeki delillerin, eski Lübnan başbakanlarından Refik Hariri’nin bir “suç şebekesi” tarafından öldürüldüğüne işaret ettiğini açıkladı. Hariri suikastı soruşturmasını yürüten komisyon, şüphelilerin kimliklerini açıklamadı ancak, özel bir ekibin, suikasttan önce Hariri’yi izlemeye aldıklarını belirtti. Refik Hariri’ye 2005 yılında Beyrut’ta düzenlenen bombalı suikastta, Hariri ile birlikte 22 kişi daha ölmüştü.
BM Komisyonu’nun başkanlığını yürüten Kanadalı eski Savcı Daniel Bellemare AFP haber ajansına, “eldeki kanıtlarla, suikastın koordinasyonlu bir şekilde hareket eden bir grup tarafından düzenlendiğini” kesin olarak söyleyebildiklerini belirtti. Komisyona göre, aynı suç şebekesi, diğer üst düzey Lübnanlı siyasi ve askeri aktörlere düzenlenen saldırıların da arkasında olabilir.
Daha önceki BM soruşturmalarında, suikastın ardında Suriye ve Lübnan gizli servislerinin rolü olduğu iddia edilmişti. Suriye ise bu iddiaları reddederek, suikastla bir ilişkisi olmadığını belirtmişti. Ancak Hariri’nin ölümünün ardından Lübnan’da Suriye karşıtı gösteriler yapılmıştı. Bu gösteriler ve uluslararası baskılar, Şam yönetimini bu ülkedeki 29 yıllık askeri varlığına son vermek zorunda bırakmıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da gensoru reddedildi

SONRAKİ HABER

Irak’ta 5 günde 230 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...