30 Mart 2008 00:00

İşçiler SSGSS’nin iptalini istiyor

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısı için sendikalar yeniden eylemlere hazırlanırken, işçiler de tasarının tamamının iptal edilmesini istiyor.

Paylaş

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısı için sendikalar yeniden eylemlere hazırlanırken, işçiler de tasarının tamamının iptal edilmesini istiyor.
Ümraniye Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrika ve atölyelerde görüştüğümüz işçiler yasa ile ilgili pek çok şeyin gizli kaldığını belirttiler. Sendikaların örgütlü-örgütsüz işçileri yasa ile ilgili bilgilendirmesi gerektiğini belirten işçiler, tasarının bazı maddelerinde yapılacak değişikliğin bir şey ifade etmediğini, tamamen geri çekilmesi gerektiğini vurguladılar.
Eylemler devam etmeli
Torna atölyesinde çalışan 17 yaşındaki Muhammet Gürsoy, iktidarın bu yasayı çıkarmakla emekçilerin geleceğiyle oynadığını ifade etti. Tasarının küçük değişiklikler yapılarak yasalaşmasını istemediğini belirten Gürsoy, SSGSS tamamen geri çekilene kadar eylemlerin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Osman Aksoy da işçilerin çalışma koşullarının zaten kötü olduğuna dikkat çekerek, yasanın geri çekilmesi gerektiğini gerekirse grev yapılması gerektiğini ifade etti.
Kadosanda bir torna atölyesinde çalışan 18 yaşındaki Can Çolak ise tasarının yasalaşmaması için daha etkili eylemler yapılması gerektiğini ifade etti. Çolak, sendikaların daha fazla çaba sarf etmesini ve işyerlerinde bilgilendirme toplantıların yapılması gerektiğini kaydetti. 17 yaşındaki deri işçisi Kamil Pires ise yasayla ilgili yeterli bilgisi bulunmadığını ifade ederken sendikaların işçileri bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.
Öznur Aykut da yasanın ayrımsız herkesi etkilediğini belirterek kazanılmış hakların verilmemesi gerektiğini vurguladı. SSGSS ile birlikte emzirme yardımlarının kaldırılmasının kadın işçilerin daha fazla sömürülmesi anlamına geldiğini söyleyen Aykut, bu yasayı çıkarmaya çalışanların siyasetten men edilmesi gerektiğini belirtti.
Birleşik Metal-İş Silgan İşyeri Temsilcisi Gıyasettin Kızılkaya, “Yapılan iş bırakma eyleminden sonra insanlar kuşkulu baktı ve bir oldu bittiye gelinmesinden çekindi. SGSS’ye karşı yapılan eylemler olumluydu fakat yetersizdi. Yasanın geri çekilmesi için verilecek mücadele 1 Mayıs çalışmasıyla birleştirilmeli ve daha etkili eylemler yapılmalıdır” dedi.
Birleşik Metal-İş Mert Akışkan İşyeri Baştemsilcisi Sedat Özen, 2 saatlik iş bırakma eylemi ile 1989 bahar eylemlerindeki havanın yakalandığını, bu yasa çöpe atılana kadar mücadelenin sürmesi gerektiğini ifade etti. Sedat Özen, AKP Hükümeti’nin ‘değişiklik yapılıyor’ oyununa gelinmemesini istedi. (İstanbul/EVRENSEL)
İnan Dursun/Adile Ayırtır
ÖNCEKİ HABER

Eczacılardan 1 Nisan eylemine destek

SONRAKİ HABER

SSGSS eylemine çağrı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...