30 Mart 2008 00:00

Kıbrıs’ta işler karıştı

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve Rum Yönetimi Devlet Başkanı Hristofyas arasında başlayan ve umut yaratan görüşmeler Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Kıbrıs ziyaretiyle zora girdi.

Paylaş

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve Rum Yönetimi Devlet Başkanı Hristofyas arasında başlayan ve umut yaratan görüşmeler Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Kıbrıs ziyaretiyle zora girdi. Büyükanıt, Kıbrıs’ta mevcut düzen devam ederek Lokmacı Kapısı’nın açılabileceğini söyledi ve “Sorumlu olduğumuz bölgede bayrak inecek, asker çekilecek diye bir şey yok, bir metre bile. Anlaşma olunca hemen asker çekilmez” dedi.
KKTC ziyaretinin ardından Ercan Havaalanı’nda basın toplantısı düzenleyen Büyükanıt, Cumhurbaşkanı Talat ve Rum lider Hristofyas arasındaki görüşmeyi “Konuşmak her zaman yararlıdır. Savaşlarda dahi alt düzeyde irtibat bulunur. Ben her zaman medeni şekilde, önyargısız yaklaşılmasını benimsemişimdir” sözleriyle değerlendirdi.
‘Rahatsızlık vermekten mutluyum’
Orgeneral Büyükanıt, “Gezimin bazı kesimlerde rahatsızlık yaratmasından mutluluk duyuyorum. TSK’nın görevi Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlamaktır ve adada gerçek manada kalıcı ve adil barış sağlanmasına kadar asker kalacaktır” diye konuştu.
Kıbrıs’taki tarihsel süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Büyükanıt, “Bazı kesimler sorunu 1974’te başlatır. 1974 sorunun başlangıç değil, Kıbrıs Türklerinin üzerindeki mezalimin sona eriş tarihidir. Benim arzum Kıbrıs Türk toplumunun tarih bilincine daha fazla sahip olmasıdır. 1881’de 341 olan karma köy, 1948’de 48’e inmiştir. Türk toplumu 1974 öncesinde adanın yüzde 3’üne hapsedilmiştir, güvenlik ortadan kalkmıştır” ifadelerini kullandı.
“KKTC şu anda egemen bir devlettir, tanısalar da böyledir tanımasalar da böyledir” diyen Büyükanıt, “TSK adada adil ve kalıcı çözümün garantisidir. Herkes adil, kalıcı çözüm diyor, biz de diyoruz. Ama hepimiz aynı şeyi mi anlıyoruz? Bu kavramların içinin doldurulması ve kamuoyuna yansıtılması lazım. Rasgele bir plan yapıp adil ve kalıcı barış demekle çözüm olmaz. Parametreler ilgililer tarafından net olarak ortaya konulmalı, kamuoyu aydınlatılmalı” dedi.
Büyükanıt, Lokmacı Kapısı’nın açılmasıyla ilgili ise, “Lokmacıyı denetledim. KKTC Anayasası’nın 10. maddesi gereği hudut hakkında TSK sorumludur, o açıdan inceledim. Birkaç yüz metre ileride zaten Ledra Palas kapısı var. Mevcut düzen devam ederek kapı açılırsa açılır. Sorumlu olduğumuz bölgede bayrak inecek, asker çekilecek diye bir şey yok, bir metre bile. Açılırsa açılır. Anlaşma olunca hemen asker çekilmez” ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Gerilimi medyaya yıktı

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...