30 Mart 2008 00:00

Bilirkişi düşünce özgürlüğünü bilmiyor

Richard Dawkıns’in yazdığı “Tanrının Yanılgısı” adlı kitabı Türkçeye çevirip basarak, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçunu işlediği iddia edilen..

Paylaş

Richard Dawkıns’in yazdığı “Tanrının Yanılgısı” adlı kitabı Türkçeye çevirip basarak, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçunu işlediği iddia edilen Kuzey Yayıncılık’ın sahibi Erol Karaaslan’ın yargılanmasına önceki gün Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Savcının beraat talep ettiği duruşmada, bilirkişi olarak görevlendirilen öğretim üyesinin raporu, Türkiye’de ‘düşünce özgürlüğünün’ nasıl algılandığını ortaya koydu. Bilirkişi, kitapta yer alan ifadelerin istismara müsait insanları kandırmayı amaçladığını iddia etti.
İngiliz Profesör Richard Dawkins’in dünyanın en çok okunan kitapları arasında yer alan “Tanrı Yanılgısı” adlı kitabına Ali Emre Bukağılı’nın şikayeti üzerine TCK’nın 216/3. maddesinden dava açılmıştı. Kitabın ateistliği savunduğunu, bu nedenle toplatılması gerektiğini öne süren Bukağılı, kitabın ‘nefret ve kin ortamı yarattığını, milli birlik ve beraberliğe zarar verdiğini’ ileri sürdü. Mahkeme tarafından bilirkişi olarak görevlendirilen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İlyas Çelebi’nin hazırladığı rapor ise düşünce özgürlüğüne yaklaşımı açısından ibret verici. Dine ilişkin ifadelerin bulunduğu bir kitap için bir ilahiyatçının bilirkişi olarak atanması ise değerlendirmenin ne kadar bilimsel olabileceği konusunda kuşku uyandırıyor. Raporunda, “Eserde hakikati arama gibi ilmi ve akademik bir amaç ve endişe söz konusu değildir” diyen Çelebi, buna gerekçe olarak da yazarın ateizmi savunmasını gösteriyor. Raporda, dolaylı olarak dini inancı savunmamak suç gibi yansıtılıyor. “Kitapta alay, aşağılama, hakaret, küçük düşürme gibi insanlar arasında huzur bozucu ve birinin diğerine öfke duymasına neden olabilecek nitelemeleri çokça kullanmaktadır” denilen raporda ayrıca yazarın, üslup ve tarz itibariyle din konusunda ‘bilgisiz, cahil, eleştiri kabiliyeti olmayan ve istismara müsait insanları kandırmayı ve yanlış yönlendirmeyi hedeflediği’ iddia edildi. Bilirkişi raporunda; ‘dine olan eleştirinin sınırının aşıldığı, farklı inançtan kişilerin rencide edildiği ve saldırgan deyimlerin kullanıldığı’ ileri sürüldü. Bilirkişinin bu raporuna rağmen esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, sanığın cezai sorumluluğu bulunmadığı için beraatına karar verilmesini talep etti. Karaaslan’ın “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçunu düzenleyen TCK’nın 216. maddesi gereğince 1.5 yıldan 4 yıla kadar hapsi isteniyordu. (İstanbul/EVRENSEL)
Nihal Topal
ÖNCEKİ HABER

Ergenekon’da soruşturmasında 3 kişi daha adliyeye sevkedildi

SONRAKİ HABER

Talan sırası TRT’nin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...