30 Mart 2008 00:00

‘Aydınlanma Müzesi’ isteği

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Sivas olaylarının yaşandığı Madımak Oteli’nin devlet tarafından kamulaştırılarak bir an önce müze yapılmasını istedi.

Paylaş

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Sivas olaylarının yaşandığı Madımak Oteli’nin devlet tarafından kamulaştırılarak bir an önce müze yapılmasını istedi. Özdemir, “Böylece bu olaylarda can veren sanatçı, yazar ve aydınlarımıza olan borcumuzu bir nebze ödemiş olabiliriz” dedi.
Özdemir ve 30 CHP’li milletvekili Sivas ‘ta 33 aydının hayatını kaybettiği Madımak Oteli’nin “Aydınlanma Müzesi” olması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.
Özdemir, kanun teklifinin gerekçesinde, 2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Kültür şenliklerine katılan yazar, sanatçı ve aydınların kaldıkları Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi nedeniyle hunharca katledildiklerini belirtti. Söz konusu eylemin, laik Cumhuriyet ve Türkiye’nin çağdaş değerlerini hedef aldığına işaret eden Özdemir, aradan geçen 15 yıla rağmen olayın gerçek sorumlularının tespit edilememesine tepki gösterdi. Özdemir, “Demokrasi, insan hakları, aydınlanma tarihimiz açısından kötü bir örnek olan bu vahim olayı hiç yaşanmamış gibi davranmak, yok saymak, unutturmaya çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bu katliam doğrudan cumhuriyete ve onun aydınlarına karşı yapılmıştır” dedi.
Sivas katliamının sadece bir mezhebin üyelerine karşı yapılmış gibi algılanmaması gerektiğine vurgu yapan Özdemir, şunları dile getirdi: ”Bu konuda atılması gereken en önemli adım, bu utanca sahne olan Madımak Oteli’nin devlet tarafından kamulaştırılarak bir müze haline dönüştürülmesidir. Böylece bu olayda can veren sanatçı, yazar ve aydınlarımıza olan borcumuzu bir nebze ödemiş olabiliriz.” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK

SONRAKİ HABER

Başıbüyüklü kadınlardan Evrensel ve Hayat’a ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...