30 Mart 2008 00:00

Arap Birliği Zirvesi ‘yarım’ başladı

Suriye'nin başkenti Şam'da dün başlayan Arap Birliği Zirvesi, üye ülkelerin liderlerinin sadece yarısının katılımıyla başladı.

Paylaş

Suriye'nin başkenti Şam'da dün başlayan Arap Birliği Zirvesi, üye ülkelerin liderlerinin sadece yarısının katılımıyla başladı. Zirvenin açılışında, Birliğin 22 üyesinden 11'inin devlet başkanı hazır bulunurken Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah'ın Şam'a gelmemesi, zirvenin, geçen Kasımdan bu yana devlet başkanı bulunmayan Lübnan'daki siyasi krizin çözümüne yardımcı olamayacağı şeklinde değerlendirildi. Bu ülkelerin yanı sıra Fas ve Umman da zirveye "alt düzey" temsilcilerle katılma kararı almışlardı. Irak Başbakanı Nuri el Maliki de Basra'daki operasyon nedeniyle zirveye katılamayacağını açıklamıştı.
Esad: Desteğe hazırız
Arap Birliği zirvesinin açılışında konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının, İsrail-Arap barış görüşmelerini değerlendirmek üzere bu yıl içinde bir araya gelmeleri çağrısında bulundu. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ise, Lübnan'ın istikrarı ve Lübnanlılarının ulusal uzlaşısı temelinde, bu ülkedeki siyasi krizin çözümü için gerek Arapların, gerekse başkalarının çözüm çabalarına destek vereceklerini söyledi.
Abbas barış gücü istedi
Zirvede konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'i, Filistin-İsrail sorununda iki devletli çözüm amacını baltalamaya çalışmakla suçlayarak, İsrail'in Gazze'deki masum Filistinlileri acımasızca öldürdüğünü ifade etti. Abbas, Arap ülkelerinden, Filistin halkını korumak için Arap ve uluslararası toplumun oluşturduğu barış gücü teklifini ciddi olarak düşünmelerini istedi. Daha önce Gazze Şeridi'ne uluslararası barış gücü konuşlandırılmasını öneren Abbas, ilk kez Arap ülkelerinin de bölgeye barış gücü göndermesini istedi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal ise, Suriye'yi Lübnan'da barış çabalarını engellemekle suçladı. Arap Birliği zirvesi başladığı saatlerde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da basın toplantısı düzenleyen Faysal, Arap Birliği'nin grubun uzlaşıyla aldığı kararlara saygı göstermeyen üye ülkeleri cezalandırmasını istedi. Suudi Arabistan'ın daha önce Arap Birliği zirvesini boykot etmediğini hatırlatan Faysal, boykotun nedeninin Suriye olduğunu, bu ülkenin başta Lübnan olmakla üzere Orta Doğu'daki birçok sorunun ağırlaşmasının sebebi olduğunu ima etti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Tadilat yetmez SSGSS geri çekilsin

SONRAKİ HABER

‘EXPO’da barış eksik, barışsız sağlık olmaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa