31 Mart 2008 00:00

Masalcı 101 yaşında

Türkiye’nin en önemli halk bilimcilerinden Pertev Naili Boratav’ın 101. yaş günü Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Truva Folklor Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Paylaş

Türkiye’nin en önemli halk bilimcilerinden Pertev Naili Boratav’ın 101. yaş günü Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Truva Folklor Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı. Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü Fazıl Say Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte konuşan TYS Başkanı Enver Ercan, Boratav için gece düzenlemenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Boratav’ın dünyayı ve Türkiye kültürünü aydınlattığını kaydeden Ercan, kendisine düşünsel ve yazınsal anlamda Boratav’ın çok şey kattığını belirterek halk bilimciye teşekkür etti.
Truva Folklor Araştırmaları Derneği’nden İlhan Gülek ise Boratav’ın çalışkanlığına vurgu yaptı. Boratav’ı tanıdıktan sonra kendisinin yorulma gibi bir lüksünün olmadığının bilincine vardığını belirten Gülek, Pertev Naili Boratav’ın 92 yaşında, kendisine “Hâlâ projelerim var” dediğini hatırlattı. Gülek, etkinliği önce Boratav’ın ölümünün 10. yıl dönümü diye düşündüklerini, fakat ölümü Boratav’a yakıştırmadıkları için 101. yaşını kutladıklarını açıkladı. Pertev Naili Boratav’ın yeğeni Ferhat Boratav da amcasının ünlü bir halk bilimci olmasında annesinin anlattığı masalların büyük katkısının olduğunu söyledi. “Pertev Naili Boratav, annesinden dinlediği masalları derleyip dünyaya sundu” diyen Ferhat Boratav, amcasıyla gurur duyduğunu belirtti. Yakın arkadaşı Gazeteci-Yazar Hıfzı Topuz ise Boratav’ın Nâzım Hikmet ve Sabahattin Ali’yle ilişkilerine değinerek Türkiye halk biliminin ona çok şey borçlu olduğunu belirtti. Halk Bilimci ve Yazar Sabri Koz ise Boratav’ın bıraktığı en büyük miraslardan birinin “memlekete küsmeme” olduğunu söyledi. Boratav’a uygulanan baskılara değinen Sabri Koz, bütün bunlara karşın hiçbir zaman memleketine küsmediğini hatırlattı. Şair Cengiz Bektaş da yaptığı konuşmada, onun bir Türkiye sevdalısı olduğunu ifade etti. Pertev Naili Boratav’ın dostu ve meslektaşı İlhan Başgöz, sağlık problemleri nedeniyle katılamadığı etkinliğe bir mesaj gönderdi. Pertev Naili Boratav’ın 101. yaş günü etkinliğine Engin Ayça, İlhan Gülek ve Eren Kütük, hazırlamış oldukları belgesel filmle, Gaziantep Halk Oyunları Çocuk Ekibi ve Troya Folklor Araştırmaları Derneği Halkoyunları Ekibi oyunlarıyla, Grup Etnika ve sanatçı Okan Murat Öztürk ise ezgileriyle renk kattı. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ermeniler kartpostal ve fotoğraflarla anlatıldı

SONRAKİ HABER

Tiyatro seyircisi tükenmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...